EGSO ističe potrebu za akcijskim planom EU-a za kulturnu diplomaciju

16.01.2023 | Novosti iz EGSO-a

EGSO u novom izvješću poziva EU na uvođenje cjelovitog višegodišnjeg strateškog akcijskog plana radi iskorištavanja punog potencijala kulturne diplomacije.

Iako kultura već 17 godina služi kao instrument vanjske politike Europske unije, nikad nije postala pravi prioritet. Međutim, s obzirom na to da se na našem kontinentu ponovno vodi rat, nikad nije bilo nužnije da kultura postane ključni strateški instrument vanjske politike EU-a, naglasio je EGSO u svojem mišljenju.

 

 

 

 

 

„Kultura bi mogla biti ključno sredstvo za unutarnji razvoj Europe, ali i za dojam koji EU ostavlja izvan svojih granica”, izjavio je Luca Jahier, izvjestitelj za to mišljenje.

Izvjestitelj Jahier osobito je istaknuo važnost kulturne baštine kao politički osjetljive i vrlo složene teme, a time i snažne i komplementarne diplomatske dimenzije EU-ova pristupa miru, sigurnosti i održivom razvoju.

Snažan višegodišnji strateški akcijski plan za kulturnu diplomaciju trebao bi obuhvaćati zaštitu, restauraciju i rekonstrukciju baštine u područjima pogođenima prirodnim katastrofama, krizama i sukobima, kao i evidentiranje postojećih inicijativa, na osnovi kojih bi se pokrenula platforma EU-a za međunarodne kulturne odnose i uvela namjenska struktura unutar Službe EU-a za vanjsko djelovanje, čija bi okosnica bio „posebni izaslanik EU-a za kulturne odnose”.

U samoinicijativnom mišljenju o ulozi kulturne diplomacije, usvojenom na listopadskom plenarnom zasjedanju EGSO-a, ističe se važnost kulturne dimenzije u sadašnjem geopolitičkom kontekstu, što je potpuno u skladu s provedbom Programa održivog razvoja do 2030. 

Izvor: eesc.europa.eu

#EESC #EGSO

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This