EGSO i ILO ulažu veće napore u oblikovanje budućnosti rada u skladu s našim vrijednostima

04.03.2020 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i Međunarodna organizacija rada (ILO) održali su 19. veljače 2020. raspravu o budućnosti rada i europskom stupu socijalnih prava. Razmotrili su nove mogućnosti za suradnju i jačanje napora, čime bi se trebalo osigurati da svijet rada, koji se naglo mijenja, za buduće naraštaje bude pravedan, dostojan i uključiv.

Tijekom plenarne sjednice Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) održana je 19. veljače rasprava s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) o budućnosti rada i Europskom stupu socijalnih prava, u svrhu istraživanja daljnjih načina suradnje i jačanja napora kako bi svijet rada koji se brzo mijenja bio pravedan, dostojanstven i uključiv za generacije koje dolaze.

Generalni direktor ILO-a Guy Ryder je predstavio Deklaraciju ILO-a o budućnosti rada, koju je Međunarodna organizacija rada usvojila 2019., povodom obilježavanja 100 godina postojanja.

Predsjednik EGSO-a Luca Jahier čestitao je ILO-u 100. obljetnicu te je također naglasio angažman EGSO-a u tekućim raspravama o budućnosti rada, naglasavajući kako pitanja vezana za budućnost rada trebaju biti ključni prioritet kako bi EU osigurao održivi rast i prosperitet u Europi.Ryder je govorio o potrebi promjene trenutačnih okolnosti kao što su neizvjesnost i sve veće razočaranje ustaljenim politikama i donositeljima politika, kao i strah i suzdržanost koji su i dalje prevladavajuće raspoloženje kada ljudi razmatraju svoju budućnost u poslu. Deklaracija ILO-a poziva sve njezine države članice da ljude i posao koji obavljaju stavljaju u središte ekonomskih, socijalnih i okolišnih politika. Smatra da javne politike trebaju biti usmjerene na ljude kako bi budućnost rada bila usmjerena na ekonomsku sigurnost, jednake mogućnosti i socijalnu pravednost.Deklaracija počiva na tri stupa djelovanja, koji između ostalog obuhvaćaju cjeloživotno učenje, rodnu ravnopravnost, osiguravanje i ulaganje u pristojan i održiv rad u budućnosti, kao i univerzalni pristup socijalnoj zaštiti koji je danas uskraćen za tri četvrtine globalne radne snage.

Vijeće EU već je usvojilo zaključke koji pozivaju na provedbu Deklaracije ILO-a. Prepoznato je da deklaracija ima mnoge sličnosti s Europskim stupom socijalnih prava. Naglasio je da su ta dva dokumenta u skladu s UN-ovom Agendom za održivi razvoj 2030.Ryder je posebno stavio naglasak na razvoj okvira EU-a za minimalne plaće i minimalne dohotke te na kolektivno pregovaranje, pri čemu bi EGSO mogao dati dragocjen doprinos, kako bi kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog ostali neophodni alati europskog projekta.

Ryder je također naglasio da sada kada je Stup socijalnih prava sastavni dio nove ambiciozne strategije rasta Komisije – Europskog zelenog plana, prijelaz na ugljičnu neutralnost do 2050. mora biti pravedan, vjerodostojan i uključiv. “Mnogi se danas više brinu kako preživjeti do kraja mjeseca nego zbog kraja planete. Zbog toga moramo tranziciju učiniti vjerodostojnom na razini socijalne pravednosti; ne smijemo zaboraviti ni na koga. Ne radi se o osmišljavanju budućnosti za ljude, već s njima”, rekao je.

U razmjeni mišljenja između članova EGSO-a i Rydera, predsjednik radničke skupine EGSO-a Oliver Röpke rekao je: Ključno pitanje u 21. stoljeću ostaje kako možemo osigurati da budućnost rada pruža poštene mogućnosti svima u globalnoj ekonomiji koja je radikalno promijenjena slobodnom trgovinom i deregulacijom, klimatskim promjenama i digitalizacijom.Govoreći u ime grupe poslodavaca EGSO-a, Stefano Mallia rekao je: Provedba Europskog stupa socijalnih prava trebala bi pokazati da su EU i države članice sposobne odgovoriti na izazove s kojima smo suočeni. To se mora učiniti u potpunosti poštujući načelo supsidijarnosti.Giuseppe Guerini iz EESC-ove grupe Europa različitosti govorio je o važnosti socijalne ekonomije, koju je također podržao ILO. Ekonomska održivost rada ovisi o našoj sposobnosti da osiguramo posao svima.

Više o događaju pročitajte OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This