Direktorica ODRAZ-a sudjelovala u raspravi o zapadnom Balkanu u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru

04.03.2021 | Novosti iz EGSO-a, ODRAZ-ove vijesti

3. ožujka 2021. u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru održana je rasprava o zapadnom Balkanu u kojem je aktivno sudjelovala i direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić kao članica radne skupine za izradu mišljenja Unaprjeđenje pristupnog procesa – Vjerodostojna perspektiva EU-a za zapadni Balkan.  

Zanimljiva rasprava o zapadnom Balkanu vođena je 3. ožujka 2021. u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru. Tema prvog bloka je bila o kontekstu odnosa EU-a i zapadnog Balkana te pandemije bolesti COVID-19. Jedan od panelista je bio i Tonino Picula, predsjednik Radne skupine Europskog parlamenta za zapadni Balkan.

   

  Nikola Dobroslavić, predsjednik radne skupine Odbora regija za zapadni Balkan i izvjestitelj za mišljenje Paket mjera za proširenje, bio je panelist u drugom dijelu u kojem se govorilo o gospodarskom i socijalnom stanju te ulozi organizacija civilnog društva i lokalnih i regionalnih vlasti u regiji.
  Nakon toga se razgovaralo i o nacrtu mišljenja EGSO-a Unaprjeđenje pristupnog procesa – Vjerodostojna perspektiva EU-a za zapadni Balkan. Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a je bila članica radne skupine za izradu tog mišljenja. Aktivno se uključila u raspravu, kao i druge hrvatske predstavnice u EGSO-u. Kao dobar primjer regionalne suradnje je predstavila mrežu za održivi urbani razvoj CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE.

  Neki naglasci rasprave i mišljenja:

  • EGSO pozdravlja želju EU-a da ojača svoju suradnju s regijom i pozdravlja zalaganje partnera sa zapadnog Balkana za provedbu potrebnih reformi.
  • EGSO pozdravlja prijedloge Komisije za jačanje pristupnog procesa i ‘zeleno svjetlo’ Vijeća za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, no žali zbog činjenice da je postupak ponovno blokiran te poziva Uniju da bude pouzdan partner i što je prije moguće ukloni prepreke koje sprječavaju početak pregovora.
  • U rješavanju zajedničkih izazova i problema koji nisu samo političke, već i gospodarske te socijalne i okolišne naravi, socijalni partneri i druge organizacije civilnog društva trebali bi imati veću ulogu i biti aktivnije uključeni u proces proširenja. Organizirano civilno društvo povezuje politiku i ljude te pomaže pratiti provode li se doista u praksi temeljna načela poput slobode govora, vladavine prava, neovisnosti medija, jednakog postupanja i borbe protiv korupcije.
  • Važnost se treba dati izgradnji povjerenja među svim dionicima i osigurati da se pristupni proces temelji na međusobnom povjerenju i jasnim, zajedničkim obvezama s ciljem ponovnog stjecanja vjerodostojnosti na obje strane.

  O prijedlogu mišljenja će se raspravljati na plenarnoj sjednici te će cijeli tekst biti dostupan nakon usvajanja.

  #EGSO #EESC

  Pin It on Pinterest

  Share This