Direktorica ODRAZ-a sudjelovala u raspravi o perspektivi pristupanja EU-u za zemlje zapadnog Balkana

26.03.2021 | Novosti iz EGSO-a, ODRAZ-ove vijesti

Direktorica ODRAZ-a sudjelovala je tijekom plenarne sjednice Europskog gospodarskog i socijalnog odbora u raspravi s Olivérom Várhelyiem, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje. Tema rasprave je bila ‘Poboljšanje pretpristupnog procesa – vjerodostojna perspektiva pristupanja EU-u za zemlje zapadnog Balkana’. EGSO je na tu temu pripremio mišljenje, a u radnoj skupini je sudjelovala i Lidija Pavić-Rogošić.

“Ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan ima dva glavna cilja: pokrenuti gospodarski oporavak i poboljšati konvergenciju regija s EU-om. Ambicija Plana je potaknuti ne samo gospodarski razvoj, otpornost i konkurentnost regije, već moramo postići i socijalnu koheziju. Moramo raditi zajedno da bismo to postigli”, rekao je povjerenik Varhelyi.

“Slažem se s ocjenom EGSO-a da pomoć EU-a, pogotovo u situaciji pandemije COVID-19 treba biti namijenjena za promicanje ekonomske i socijalne kohezije zapadnog Balkana. Već prošlog travnja sastavili smo s Europskom investicijskom bankom paket od 3,3 milijarde eura za potporu regiji.”

“Pozdravljamo potvrđenu predanost EU-a procesu proširenja na zapadni Balkan, jer je ovo ulaganje u mir, stabilnost, sigurnost i gospodarski razvoj cijelog kontinenta. EGSO uzima u obzir predanost zemalja kandidatkinja za provedbu potrebnih reformi, ali one moraju izvršiti te reforme koje su obećale. EGSO pozdravlja odluku Vijeća za otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, no što je prije moguće treba ukloniti prepreke za početak pregovora.

Ne bismo željeli vidjeti zamor od procesa pristupanja. Smatramo da će nova metodologija proširenja u kojoj su pregovaračka poglavlja organizirana u tematske klastere doprinijeti predvidljivosti, većoj vjerodostojnosti, dinamičnosti i jačim političkim angažmanom u procesu. Smatramo važnim što će biti potrebno pokazati napredak u osnovama (vladavina prava, ekonomski kriteriji i reforma javne uprave) prije nego što se mogu otvoriti drugi klasteri.

Tijekom cijelog pregovaračkog procesa potrebno je uključiti civilno društvo, uključujući socijalne partnere, ne samo na formalni način. Javnost mora biti informirana i zato je važna uloga neovisnih medija, ali i organizacija civilnog društva. Stoga je stvaranje mogućnosti financiranja njihovog rada i suradnje vrlo važno, naročito u vrijeme pandemije.” poručila je Lidija Pavić-Rogošić.

U raspravi je sudjelovalo više članova EGSO-a. Evo nekih naglasaka: Zapadni Balkan je jedan od najvažnijih dijelova Europe. Da ne bismo izgubili tlo u političkim igrama, moramo dobro komunicirati, također o ekonomskom i investicijskom planu za zapadni Balkan. Moramo osigurati konvergenciju zapadnog Balkana s ostatkom EU-a i ojačati njegovu socijalnu koheziju. A postupak pristupanja moramo učiniti vjerodostojnijim i s jačim mehanizmima vladavine zakona.

Zapadni Balkan i dalje se suočava s velikom nezaposlenošću, posebno među mladima. Niske minimalne plaće potiču migracije i postavljaju izazove starenja stanovništva. Moramo nastaviti raditi na konvergenciji i borbi protiv siromaštva i nejednakosti.

Potrebno je dobro izvještavati javnost na zapadnom Balkanu o europskom projektu i podići svijest o akcijama EU-a kako ne bismo izgubili od drugih globalnih igrača u regiji.

Andrej Zorko, izvjestitelj EGSO-ovog mišljenja o ‘Poboljšanju pristupnog procesa – vjerodostojna perspektiva EU-a za zapadni Balkan’, rekao je: ‘Dijelimo viziju boljeg životnog standarda, jednakih mogućnosti i demokracije. Socijalni dijalog mora biti ključni alat, a građani i socijalni partneri moraju biti uključeni u proces pristupanja. Trebali bismo pronaći način da se proces proširenja održi na životu.”

Tijekom rasprave, spomenuta su i druga područja u susjedstvu EU-a, među ostalima i područje Mediterana te je istaknuta važnost EGSO-vog izvještaja ‘Održivi razvoj na području Mediterana’ koji je pripremila Lidija Pavić-Rogošić.

Tijekom plenarne sjednice održane su i rasprave o „Europskoj strategiji za prava osoba s invaliditetom“ u kojoj je sudjelovala Helena Dalli, europska povjerenica za ravnopravnost te rasprava u kojoj je sudjelovao Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana.

Pin It on Pinterest

Share This