Direktorica ODRAZ-a sudjelovala na EUROMED-ovom sastanku u Torinu

18.12.2018 | Novosti iz EGSO-a

Samit gospodarskih i socijalnih vijeća i sličnih institucija, ove se godine održao u Torinu, od 17. do 18. prosinca 2018. Euro-mediteranski summiti se održavaju već 20 godina i imaju za cilj promicanje boljeg razumijevanja glavnih pitanja koja utječu na organizirano civilno društvo u Euro-mediteranskoj regiji. Razgovoralo se o zajedničkim izazovima s kojima se suočava organizirano civilno društvo.

Summit je ove godine okupio nekih 120 sudionika iz gospodarskih i socijalnih vijeća ili sličnih institucija, predstavnika poslodavaca, sindikata, drugih gospodarskih i socijalnih skupina i nevladinih organizacija iz zemalja članica Unije za Mediteran (UfM).

Ove su godine na dnevnom redu bile sljedeće teme:

 • Obrazovanje i osposobljavanje u euro-mediteranskoj regiji
 • Socijalna ekonomija i poduzetništvo u euro mediteranskoj regiji.

Radna skupina Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO), čija članica je bila i direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić, pripremila je nacrt mišljenja “Obrazovanje i strukovna obuka u Euro-mediteranskoj regiji”. Taj je dokument poslužio kao podloga za rad i razgovor o prioritetima i izazovima.

  U paralelnim radionicama se razgovaralo o tri teme:

  • uključivanje organizacija civilnog društva u planiranje i provedbu javnih politika i sustava strukovnog obrazovanja
  • dobre prakse: uspješne poduzetničke priče razvoja stukovne obuke u južnom dijelu Mediterana
  • rad s mladim ljudima na promjeni percepcije o strukovnom obrazovanju.

  Glavne teme drugog dana skupa bile su vezane za socijalno poduzetništvo i razvoj regionalne suradnje na primjeru mreža koje djeluju na području Euro-mediterana.

  Sastanak je završio donošenjem preporuka koje će biti poslane političkim vlastima zemalja uključenih u ministarske summine UFM-a i organizacijama civilnog društva u regiji.

  Ovogodišnji događaj organizirrali su EGSO i Europska zaklada za obuku (ETF). Događaj je sufinancirala Europska komisija.

  Pin It on Pinterest

  Share This