Dan europske građanske inicijative 2020.: aktivisti pozvali na konstruktivno uključivanje javnosti u Konferenciju o budućnosti Europe

02.03.2020 | Novosti iz EGSO-a

Dan Europske građanske inicijative ˝ECI 2020.: danas i ubuduće˝organiziran je 25. veljače 2020. u Europskom gospodarskom i socijalnom odboru(EGSO), na kojem je sudjelovala i direktorica ODRAZ-a.

Mladi iz cijeloga svijeta podigli su svoj glas ne bi li spasili planet i EGSO je odgovorio na njihov poziv. Glavno događanje EGSO-a posvećeno mladima, Tvoja Europa, tvoje mišljenje! (YEYS), okupit će učenike i učenice iz 33 srednje škole diljem Europe koji će raspravljati o najboljim načinima zaštite okoliša uz slogan “Naša klima, naša budućnost!” Popis škola koje sudjeluju možete naći ovdje.

Poučeni svojim iskustvom u organizaciji europskih građanskih inicijativa, aktivisti na Danu europske građanske inicijative 2020., održanom 25. veljače, upozorili su: ako se građane pita kakvu Europu žele, njihovo se mišljenje potom ne smije ignorirati.

U jednom od panela sudjelovala je Dubravka Šuica, europska povjerenica za demokraciju i demografiju, u čijem je portfelju i Konferencija o budućnosti Europe.

Početkom ove godine Europska građanska inicijativa dozivjela je promjenu, pojednostavljena je procedura i organizatori bi trebali dobiti veću podršku. Dan ECI 2020., deveti po redu, obilježava veliki zaokret: stupanje na snagu nove uredbe, koja donosi značajna poboljšanja i promjene u ovom instrumentu sudjelovanja gradjana. Štoviše, impresivnih 16 novih inicijativa koje je Europska komisija registrirala 2019., dokaz su velikih društvenih promjena.

Građani i civilno društvo sve više koriste priliku koja omogućava participativni način sudjelovanja u političkim procesima izražavanjem svojih stavova, koji nisu ograničeni kalendarom izbora. Građani i organizacije civilnog društva djeluju kad vide razlog za djelovanje i očekuju da će njihovi izabrani predstavnici komunicirati i reagirati dok su na vlasti.

Sudjelovanje građana i savjetovanje s građanima u doba novih tehnologija postaje uobičajeni način bavljenja politikom, a mogli bi postati važan dio našeg političkog života u skoroj budućnosti. Međutim, ne utječe samo digitalna dostupnost na našu interakciju s državom i njezinim institucijama. Više deliberacije u javnim savjetovanjima pojavljuju se u Europi, poput skupština građana, jer ljudi traže nove načine dopune demokratskih procesa u područjima koja ih zaokupljaju i koja predstavljaju izazov “uobičajenim” načinima bavljenja politikom.

Neka od pitanja o kojima se danas razgovaralo su: Kako vidimo budućnost Europske građanske inicijative u kontekstu digitalne ere? Kako će novi društveni trendovi utjecati na ulogu izbora i naših reprezentativnih demokracija? Što naši izabrani predstavnici trebaju znati danas da bi sutra učinkovito i demokratski upravljali?

Zamislite sutrašnju participativnu demokraciju:
današnje obilježavanje ECI-a ima za cilj analizirati sadašnje trendove na način koji će nam omogućiti da zamislimo nove digitalne demokracije sutrašnjice. Pored razgovora o porijeklu ECI-a, naglasak je stavljen i na globalni pogled sudjelovanja građana općenito, s ciljem stavljanja ECI-a u kontekst aktualnog društvenog razvoja. Ovaj interaktivni panel želi doprinijeti paneuropskoj raspravi o digitalizaciji i sudjelovanju. Prikazana su najsuvremenija istraživanja i vizija sudjelovanja danas i ‘prozor’ u budućnost.

Pitanja i argumenti sudionika bit ce sadržani u preporukama koje će biti predstavljene povjerenici Dubravki Šuici, potpredsjednici Europske komisije za demokraciju i demografiju, odgovornoj za Konferenciju o budućnosti Europe.

Europska građanska inicijativa je dobrodošao instrument participativne demokracije na europskoj razini. Uvedena Lisabonskim ugovorom, stupila je na snagu 2012. i omogućuje Europljanima da daju zakonodavne prijedloge i sudjeluju u odlučivanju izravno povezujući se s institucijama EU. Za njih je to prilika da razgovaraju i utječu na ključne politike te da se dodatno prikaže pogled javnosti na dnevni red i prioritete EU-a.

Dan ECI-a je važan forum i platforma na kojoj registrirani i budući organizatori i dionici ECI-a mogu razmjenjivati informacije i iskustva i prezentirati svoje ECI i aktivnosti široj javnosti.

Više o događaju pročitajte OVDJE.

Pin It on Pinterest

Share This