Članovi i članice EGSO-a u posjetu školama uoči događanja „Tvoja Europa, tvoje mišljenje”

27.02.2023 | Novosti iz EGSO-a

Članovi i članice Europskog gospodarskog i socijalnog odbora posjetiti će u veljači i ožujku 35 škola u državama članicama EU-a i sedam država kandidatkinja kako bi učenike i učenice pripremili za događanje „Tvoja Europa, tvoje mišljenje”, skupštinu mladih koja će se sastati 23. i 24. ožujka 2023. u Bruxellesu.

Događanje EGSO-a za mlade „Tvoja Europa, tvoje mišljenje” (YEYS) ove će se godine održati 14. put, i to ponovno uz fizičku prisutnost nakon trogodišnje pauze uslijed pandemije COVID-a 19.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cilj tog događanja, naslovljenog „Dijalozi mladih o demokraciji”, jest pomoći mladima da razumiju što su europske vrijednosti i koji je smisao aktivnog građanstva u participativnoj demokraciji. 

Članovi i članice EGSO-a u ulozi mentora posjećuju odabrane škole u svojim zemljama i kroz praktičnu vježbu uvode učenike i učenice u temu reprezentativne demokracije u EU-u (fotografije: potpredsjednik EGSO-a Cillian Lohan s učenicima i učenicama iz jedne škole u svojoj zemlji, Irskoj).

Nakon toga će učenici i učenice u dobi između 16 i 18 godina u ožujku doći u Bruxelles i sudjelovati u radionicama i radnim skupinama kako bi postigli konsenzus o određenoj temi.

Njihovi prijedlozi za poticanje angažmana mladih i aktivnog građanstva zatim će se proslijediti europskim institucijama i visokopozicioniranim europskim dužnosnicima i dužnosnicama koji donose odluke.
Cilj je događanja podići svijest o tome kako skupine s različitim interesima postižu socijalne dogovore.

Završno događanje održat će se 23. i 24. ožujka, a neki od govornika i govornica bit će:

  • Predsjednica EGSO-a Christa Schweng
  • Potpredsjednik EGSO-a za komunikaciju Cillian Lohan
  • Kira Marie Peter-Hansen, najmlađa političarka u povijesti izabrana u Europski parlament (Klub zastupnika Zelenih / Europskog slobodnog saveza) i potpredsjednica pododbora za porezna pitanja
  • Ismael Páez Civico, član odbora Europskog foruma mladih
  • Themis Christophidou, glavna direktorica za obrazovanje, mlade, sport i kulturu u Europskoj komisiji

Više detalja o #YEYS2023 dostupno je na službenoj stranici događanja.

Izvor: eesc.europa.eu

#EESC #EGSO 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This