Civilno društvo mora imati aktivnu ulogu u obrani vrijednosti EU-a

08.07.2021 | Novosti iz EGSO-a

U okviru rasprave o europskim vrijednostima, EGSO je pozvao na veću demokratsku uključenost organizacija civilnog društva i građana i građanki na razini EU-a kako bi se njihovo sudjelovanje proširilo izvan izbora i omogućio istinski civilni dijalog. 

U okviru rasprave o europskim vrijednostima s povjerenikom za pravosuđe Didierom Reyndersom na plenarnom zasjedanju održanom 10. lipnja, EGSO je pozvao na veću demokratsku uključenost organizacija civilnog društva i građana i građanki na razini EU-a kako bi se njihovo sudjelovanje proširilo izvan izbora i omogućio istinski civilni dijalog. Članovi i članice EGSO-a također su posebno istaknuli važnost priznavanja socijalnih i gospodarskih prava kao temeljnih prava u EU-u.

 

EGSO je na plenarnom zasjedanju predstavio i usvojio mišljenja „Akcijski plan za europsku demokraciju“ (EDAP) i „Nova strategija za provedbu Povelje o temeljnim pravima“, u kojima izražava podršku nedavnim inicijativama Komisije za zaštitu demokratskih vrijednosti i građanskih prava u EU-u.

Predsjednica EGSO-a Christa Schweng izjavila je: „Vrijednosti EU-a posvuda se dovode u pitanje i ne smiju se uzimati zdravo za gotovo, čak ni u zemljama s dugogodišnjom tradicijom demokracije. Civilno društvo ima velika očekivanja u vezi s odgovorom EU-a i želi biti aktivno uključeno u nacionalne i europske rasprave o zaštiti tih prava.“

Didier Reynders poručio je: „Za rješavanje mnogih problema bit će potrebna međunarodna suradnja i pristup koji obuhvaća cijelo društvo, uz koordinirane napore vlada, civilnog društva, istraživača, provjeravatelja činjenica, privatnog sektora, medija i građana. Pozdravljam uspješnu suradnju s vašim Odborom u tom području.“

EGSO je u mišljenju „Nova strategija za provedbu Povelje o temeljnim pravima“ pozvao na donošenje mjera kojima se štite i podupiru organizacije civilnog društva, a koje bi trebale uključivati i mehanizam upozoravanja za utvrđivanje i prijavljivanje uznemiravanja. Pozvao je na davanje veće uloge socijalnim partnerima u promicanju i provedbi prava iz Povelje.

U mišljenju „Akcijski plan za europsku demokraciju“ EGSO je preporučio da Komisija u tom akcijskom planu predvidi zaseban dodatni stup za sudjelovanje civilnog društva i socijalnih partnera i za promicanje demokracije na radnom mjestu. Izrazio je žaljenje zbog toga što u navedenom akcijskom planu nije uzeta u obzir važna uloga socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja u smanjenju nejednakosti i poticanju Europljana i Europljanki da prihvate demokratske ideale.

Izvor: eesc.europa.eu

#EESC #EGSO

Pin It on Pinterest

Share This