Budućnost Europe i ciljevi održivog razvoja

18.01.2024 | Novosti, Novosti iz EGSO-a

Dana 25. siječnja 2024. Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i Sustainable Development Solutions Network (SDSN) organiziraju hibridni događaj pod nazivom Budućnost Europe i ciljevi održivog razvoja: Prioriteti za buduće vodstvo Europske unije za postizanje ciljeva održivog razvoja u fragmentiranom i multipolarnom svijetu. Događaj će se prenositi putem interneta uz prijevod.

U lipnju 2024. građani EU-a će izabrati novi Europski parlament i zacrtati put za formiranje sljedeće Europske komisije do 2029. godine te tako postaviti temelje za budućnost EU-a i njegovu globalnu ulogu u sljedećem desetljeću. Političke stranke koje vode kampanju za europske izbore i budući čelnici EU-a imaju povijesne odgovornosti.

Europski građani i civilno društvo, političke stranke i europske institucije trebaju unaprijediti europsku demokraciju, društvenu koheziju i prosperitet unutar planetarnih granica te ojačati globalni angažman EU-a za suradnički svjetski poredak.

Prije 2030. u EU-u i globalno moraju se poduzeti odlučne radnje kako bi se izbjegle nepovratne okolišne prekretnice i kako bi se zadržale šanse za postizanje globalnih ciljeva, uključujući Agendu 2030. s ciljevima održivog razvoja (SDGs) i Pariški klimatski sporazum. Novi čelnici EU-a također će biti odgovorni za dogovor o sljedećem sedmogodišnjem proračunu EU-a (2028.-2035.) i pregovore o sljedećoj globalnoj agendi za održivi razvoj za nastavak ciljeva održivog razvoja nakon 2030.

Organizatori ovog hibridnog događaja na visokoj razini su Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) i Sustainable Development Solutions Network (SDSN).

Rasprave na temu budućnosti Europe i ciljeva održivog razvoja (SDG) će:

  • ciljati na pružanje relevantnih doprinosa o tome kako EU može ojačati svoje vodstvo u cilju održivog razvoja u kontekstu nadolazećih europskih izbora u lipnju 2024. i UN-ovog sastanka na vrhu o budućnosti (UN Summit of the Future) u rujnu 2024.;
  • predstaviti 5. izdanje Izvješća o održivom razvoju u Europi (ESDR) kojim se svake godine od 2019. prati učinak svih država članica EU-a i partnerskih zemalja u pogledu ciljeva održivog razvoja, a osmišljeno je zajedno s civilnim društvom;
  • istaknuti mogućnosti i mehanizme za daljnji angažman s organizacijama civilnog društva i privatnim sektorom u cilju unapređenja postizanja ciljeva održivog razvoja u Europi.

Program možete naći na sljedećoj poveznici.

Događaj će se prenositi putem interneta uz prijevod na EN, FR i DE.

#EESC #EGSO #SDGs

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This