Aktivni i angažirani mladi sudjelovat će u događanju #YEYS2023

15.11.2022 | Novosti iz EGSO-a

Jeste li spremni za EGSO-ovo godišnje događanje „YEYS!” na kojem učenici i učenice iz cijele Europe iznose mišljenje o svom aktivnom građanstvu u participativnoj demokraciji? Ako je odgovor potvrdan, prijavite se do 6. prosinca 2022.!

Ovogodišnje 14. izdanje događanja „Tvoja Europa, tvoje mišljenje!” (YEYS!), koje se nakon tri godine ponovo odvija u fizičkoj prisutnosti, održat će se 23. i 24. ožujka 2023. pod nazivom „Dijalozi mladih o demokraciji”.

Budući da se događanje održava nakon godine kojom su dominirali kriza u Ukrajini, prijetnje miroljubivim režimima i nepredvidivi društveni i gospodarski izazovi koji za sobom povlače sistemske promjene, tema ovogodišnjeg događanja bit će kako podizati svijest o demokratskim vrijednostima i istovremeno poticati kritičko razmišljanje, osnaživanje mladih i njihovo sudjelovanje.

Tijekom događanja učenici i učenice sudjelovat će u nizu radionica i interaktivnih aktivnosti na kojima će osmisliti preporuke koje će se poslati europskim institucijama i visokopozicioniranim europskim donositeljima politika i odluka.

Prijave su u tijeku, a mogu se prijaviti škole iz svih država članica EU-a i sedam zemalja kandidatkinja (Albanija, Moldavija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Turska i Ukrajina). Ako ste nastavnik/nastavnica u srednjoj školi i poučavate mlade u dobi od 16 do 18 godina, pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje u događanju YEYS! 2023.

Rok za prijavu je produžen do 6. prosinca 2022.

Kako se prijaviti

Škole koje žele sudjelovati moraju ispuniti prijavu na internetskim stranicama EGSO-a.

Iz svake zemlje nasumičnim izborom odabrat će se jedna škola. Te škole trebaju odabrati tri učenika/učenice, po mogućnosti u predzadnjoj godini školovanja, koji će sudjelovati u događanju i nastavnika/nastavnicu koja će ih pratiti.

Prije događanja članovi i članice EGSO-a posjetit će svaku odabranu školu kako bi učenike i učenice i nastavnike/nastavnice pripremili za događanje. Prije posjeta školama će biti poslana dokumentacija i pedagoški materijal.

Radujemo se susretu na tom jedinstvenom događanju!

Izvor: eesc.europa.eu

#EGSO #EESC

Pin It on Pinterest

Share This