575. plenarna sjednica EGSO-a

02.02.2023 | Novosti iz EGSO-a

U Bruxellesu je 24. i 25. siječnja 2023. održana 575. plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Rasprave:

Odgovori Europske unije na (geo)političke izazove 2023. godine – perspektiva Europskog parlamenta – Roberta Metsola, predsjednica Europskog parlamenta
Prioriteti švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije – Jessika Roswall, švedska ministrica europskih poslova

 

 

 

 

 

Srednjoročna ocjena napretka u ostvarenju Programa održivog razvoja do 2030. – perspektiva organiziranog civilnog društva – Guillaume Lafortune, potpredsjednik Mreže UN-a za rješenja za održivi razvoj (SDSN)

Izdvajamo sljedeća usvojena mišljenja:

Uloga civilnog društva u obnovi i otpornosti euromediteranske regijePREUZMI

U izradi ovog izvješća sudjelovale su organizacije civilnog društva iz euromediteranske regije te gospodarski i socijalni odbori raznih zemalja. Uspostavljena je posebna i bliska suradnja s marokanskim Vijećem za gospodarska i socijalna pitanja i okoliš, koje je bilo suorganizator sastanka na vrhu Euromeda 2021. Informativno izvješće stoga donosi veliku dodanu vrijednost jer je u njega uključeno civilno društvo s obje obale Sredozemnog mora.

Utvrđivanje smjera za održiv plavi planet – ažuriranje plana za međunarodno upravljanje oceanimaPREUZMI

Upravljanje oceanima ne bi se smjelo smatrati samo pomorskim pitanjem. Morski okoliš složen je sustav koji obuhvaća razne sektore, zakonodavstvo, dionike na različitim razinama (lokalnoj, regionalnoj, globalnoj) i dimenzijama. Isprepleten je s kopnenim aktivnostima, politikama i mjerama te zahtijeva potporu utemeljenu na znanju za donošenje odluka s transdisciplinarnim integriranim pristupom i znanstvenom diplomacijom. EGSO pozdravlja predloženo osnivanje Međuvladinog panela za održivost oceana.

Ciljevi za obnovu prirode u okviru Strategije EU-a o bioraznolikosti PREUZMI

EGSO se slaže s Komisijom i Europskim parlamentom da dosadašnji pristup i mjere poduzete u korist bioraznolikosti nisu učinkoviti te pozdravlja opći cilj Prijedloga uredbe da se pojačaju napori u području obnove prirode kako bi se zaustavio gubitak bioraznolikosti i pokrenuo njezin oporavak u Europi. Stoga će države članice podlijegati pravno obvezujućim obvezama. EGSO napominje da je usvojeni pristup u skladu s odlukama sastanka COP15 održanog u Montrealu.

Sažetak usvojenih mišljenja s 575. plenarne sjednice bit će objavljen uskoro. 

Usvojenim mišljenjima možete pristupiti na internetu putem tražilice EGSO-a: 

https://dmsearch.eesc.europa.eu/search/opinion

Plenarno zasjedanje EGSO-a možete pratiti i putem društvenih medija: želite li sudjelovati u raspravama na internetu pratite @EU_EESC ili oznake #EESC, #EGSO i #Plenary.

Sudjelovati možete i na stranici na Facebooku (https://www.facebook.com/EuropeanEconomicAndSocialCommittee/), na kojoj se najavljuju plenarna zasjedanja. Podsjećamo vas da plenarna zasjedanja možete pratiti i uživo na internetu.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This