573. plenarna sjednica EGSO-a

11.11.2022 | Novosti iz EGSO-a

U Bruxellesu je 26. i 27. listopada 2022. održana 573. plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Rasprave:
1. Obnovljeni protokol o suradnji Europske komisije i Europskog gospodarskog i socijalnog odbora i Program rada Europske komisije za 2023. – Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za međuinstitucijske odnose i predviđanja

 

 

 

 

 

 

 

2. Poboljšanje sudjelovanja žena na radnom mjestu i u poduzetništvu: rodna pitanja i pitanja intersekcionalnosti, povezano s Tjednom rodne ravnopravnosti u Europskom parlamentu i usvajanjem mišljenja Poboljšanje ravnopravnosti u EU-u” i Uloga članova obitelji koji brinu o osobama s invaliditetom i starijim osobama – Evelyn Regner, potpredsjednica Europskog parlamenta
3. Rezolucija „Zajednička borba protiv egzistencijalne prijetnje: socijalni partneri i civilno društvo za provedbu ambicioznih klimatskih mjera” – Pegah Moulana, koordinatorica za aktivnosti zagovaranja u mreži Youth and Environment Europe

Izdvajamo sljedeća usvojena mišljenja:

Poboljšanje ravnopravnosti u EU-uPREUZMI

EGSO naglašava da se složeni oblici nejednakosti i diskriminacije uzrokovani socijalnim strukturama mogu riješiti samo dosljednom i složenom politikom, konkretnim sredstvima i dugoročnim angažmanom. Senzibilizacija javnosti, vidljivost i osposobljavanje važni su instrumenti koje bi trebalo primjenjivati u svim komponentama društva.

REZOLUCIJA „Zajednička borba protiv egzistencijalne prijetnje: socijalni partneri i civilno društvo za provedbu ambicioznih klimatskih mjera”PREUZMI

Godina 2022. postaje godina u kojoj klimatske promjene uzrokuju ekstremne vremenske nepogode više nego ikad prije: od izrazito jakih toplinskih valova i požara u Europi i dijelovima južne Azije do katastrofalnih poplava u Pakistanu i Bangladešu i dugotrajne suše u istočnoj Africi, zbog koje su život izgubile tisuće ljudi, a milijuni su raseljeni ili su na rubu gladi.

S tim u vezi, u nedavnom izvješću Međuvladinog panela o klimatskim promjenama navodi se da, ako želimo da se globalno zagrijavanje zadrži na 1,5 °C, emisije stakleničkih plinova moraju doseći vrhunac „najkasnije do 2025.”, da se emisije moraju smanjiti za 50 % do 2030. te da je za to nužno znatno i hitno smanjenje emisija u svim sektorima. Međutim, predviđa se da će postojeće politike dovesti do povećanja od oko 2,7 °C, a trenutačne obveze zemalja (nacionalno utvrđeni doprinosi) ograničit će zagrijavanje na 2,4 °C.

Sažetak usvojenih mišljenja s 573. plenarne sjednice je dostupan OVDJE.

Usvojenim mišljenjima možete pristupiti na internetu putem tražilice EGSO-a: 

https://dmsearch.eesc.europa.eu/search/opinion

Plenarno zasjedanje EGSO-a možete pratiti i putem društvenih medija: želite li sudjelovati u raspravama na internetu pratite @EU_EESC ili oznake #EESC, #EGSO i #Plenary.

Sudjelovati možete i na stranici na Facebooku (https://www.facebook.com/EuropeanEconomicAndSocialCommittee/), na kojoj se najavljuju plenarna zasjedanja. Podsjećamo vas da plenarna zasjedanja možete pratiti i uživo na internetu.

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This