570. plenarna sjednica EGSO-a

14.07.2022 | Novosti iz EGSO-a

U Bruxellesu je 15. i 19. lipnja 2022. održana 570. plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, sudjelovala je u raspravi o rezultatima i daljnjem postupanju nakon Konferencije o budućnosti Europe. Doprinos raspravi dala je Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a. U svom javljanju istaknula je da “Iako već postoje mehanizmi sudjelovanja, CoFoE je označio korak naprijed za participativnu demokraciju. Građani i civilno društvo su i ovaj put pokazali da žele sudjelovati i da imaju što reći.

 

 

 

 

 

Pozdravljamo prijedlog na pojačanu institucionalnu ulogu EGSO-a. Mi će nastaviti raditi i surađivati s drugima te održavati otvoreni dijalog s institucijama EU-a. Za sve te procese treba osigurati financijska sredstva. Priliku treba dati mladim ljudima i onima koji tradicionalno ne sudjeluju u ovim procesima te ruralnim stanovnicima. Ako želimo da demokracija opstane, moramo ojačati vlasništvo građana nad budućim politikama na svim razinama, produbljivanjem političke predanosti i uspostavljanjem strukturiranih participativnih procesa, poštujući članak 11. Ugovora. Ohrabruje što su institucije EU-a najavile nastavak procesa.”

Organizirane su još dvije rasprave:

  • Digitalna prava i načela, povezano s mišljenjima EGSO-a INT/976-988 i INT/978, sudjelovao profesor Andrea Renda, viši znanstveni suradnik i voditelj Odjela za globalno upravljanje, regulaciju, inovacije i digitalno gospodarstvo pri Centru za studije europskih politika
  • Stanje u Ukrajini i usvajanje rezolucije EGSO-a: Ukrajina – od pomoći do obnove, prijedlozi europskog civilnog društva, u kojoj je sudjelovao Nj. E. Vsevolod Čencov, voditelj misije Ukrajine pri Europskoj uniji, Marta Barandij, predstavnica huba Promote Ukraine, i Marija Korolčuk, predstavnica organizacije Community Organised Relief Effort (CORE) i platforme Funky Citizens

Izdvajamo sljedeća usvojena mišljenja:

Načela digitalnog desetljeća: Digitalna prava i načela – PREUZMI

EGSO upućuje na snažnu vezu između programa Put u digitalno desetljeće i Deklaracije o digitalnim pravima i načelima, pri čemu se u prvom dokumentu naglasak stavlja na kvantitativne, a u drugom prvenstveno na kvalitativne ciljeve. EGSO smatra da su oba dokumenta vrlo važna za olakšavanje digitalne transformacije društva i gospodarstva.

EGSO smatra da bi Deklaracija trebala biti usmjerena na održivi razvoj u cjelini. Uspjeh digitalne transformacije kombinacija je gospodarskih, socijalnih i okolišnih koristi koje proizlaze iz njezina doprinosa većoj konkurentnosti, blagostanju, radnim mjestima, dobrobiti i prijelazu na kružno gospodarstvo s nultom stopom emisija, uz sprečavanje i minimiziranje neželjenih rizika koje može predstavljati za društvo.

Instrumentalizacija migranata PREUZMI

EGSO smatra da odgovor EU-a na instrumentalizaciju migranata mora biti dio zajedničke, općeprihvaćene i dosljedne migracijske politike. Zbog krize na bjelaruskoj granici i ruske agresije na Ukrajinu potrebno je ponovno razmotriti primjerenost Pakta o migracijama i azilu (PMA) kako se migracijska politika u hitnim situacijama ne bi rascjepkala već kako bi se te politike i zaštita pogođenih osoba smjestili u jedinstveni akcijski i pravni okvir.

EGSO smatra da instrumentalizacija migranata predstavlja potencijalno stalnu akutnu prijetnju cijeloj Europskoj uniji, a ne samo državama članicama zahvaćenima tim problemom. Stoga naglašava da će jedini djelotvorni i uspješni odgovori na taj izazov biti oni koji mogu povezati razinu inicijativa (političkih, zakonodavnih, administrativnih, humanitarnih) s razinom na kojoj se djeluje (na razini EU-a, nacionalnoj, lokalnoj i međunarodnoj) i s uključenim akterima (institucijskim akterima, organizacijama civilnog društva, socijalnim partnerima, građanima itd.) na temelju najviših standarda prava EU-a i međunarodnog prava.

Sažetak usvojenih mišljenja s 570. plenarne sjednice objavljen na hrvatskom jeziku možete preuzeti OVDJE.

Usvojenim mišljenjima možete pristupiti na internetu putem tražilice EGSO-a: 

https://dmsearch.eesc.europa.eu/search/opinion

#EGSO #EESC #EESCPlenary

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This