565. plenarna sjednica EGSO-a

25.01.2022 | Novosti iz EGSO-a

U Bruxellesu je 8. i 9. prosinca 2021. održana 565. plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

 

Izdvajamo sljedeća usvojena mišljenja: 

 

 

 

 

 

Europska godina mladih 2022.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) pozdravlja proglašenje 2022. Europskom godinom mladih, ali upozorava da se ona ne bi smjela svesti na puke promotivne aktivnosti već jasnim planovima i angažmanom pridonijeti strategiji EU-a za mlade. Inicijativa mora doprijeti do najranjivijih skupina mladih i onih koji žive u područjima u nepovoljnom položaju.

Da bi to postigao, EU treba razviti jasne pokazatelje i ciljeve usmjerene na politike za mlade i na djelovanje u različitim sektorima jer aktivnosti koje će se organizirati ne smiju postati same sebi cilj, izjavio je EGSO u mišljenju o Europskoj godini mladih 2022.

Volontiranje zaslužuje veće priznanje u EU-u

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) pozvao je EU i države članice da pruže sustavnu i pomno promišljenu potporu volontiranju. Time bi se priznao golem učinak volontiranja na socijalni razvoj Europe i njegova ključna uloga u provedbi UN-ovih ciljeva održivog razvoja i poticanju socijalne uključenosti.

U svojem samoinicijativnom mišljenju o volontiranju, EGSO je pozvao EU da 2025. proglasi Europskom godinom volontera, proširi programe volontiranja i financiranje EU-a na starije osobe i razvije metodu na razini EU-a za prikupljanje podataka o volontiranju koje bi zemlje i organizacije mogle dijeliti.

Od ostalih mišljenja s 565. plenarne sjednice izdvajamo:

  • Dostojanstven rad mladih i uključivanje NEET-ova putem nacionalnih planova oporavka – PREUZMI
  • Izađimo iz pandemije jači – PREUZMI 
  • Nova strategija EU-a za šume do 2030. – PREUZMI
  • Mjere koje idu korak dalje od BDP-a za uspješan oporavak i održivo i otporno gospodarstvo EU-a – PREUZMI
  • Socijalni fond za klimatsku politiku – PREUZMI

Navedenim mišljenjima možete pristupiti na internetu putem tražilice EGSO-a: https://dmsearch.eesc.europa.eu/search/opinion

#EGSO #EESC #EESCPlenary

Pin It on Pinterest

Share This