559. plenarna sjednica EGSO-a

21.06.2021 | Novosti iz EGSO-a

U Bruxellesu je 24. i 25. ožujka 2021. održana 559. plenarna sjednica Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

Tijekom plenarne sjednice održane su tri rasprave:

 

 

  • Rasprava o „Europskoj strategiji za prava osoba s invaliditetom“, sa sudjelovanjem Helene Dalli, europske povjerenice za ravnopravnost
  • Rasprava na temuPoboljšanje pretpristupnog procesa – vjerodostojna perspektiva pristupanja EU-u za zemlje zapadnog Balkana“, u kojoj je sudjelovao Olivér Várhelyi, europski povjerenik za susjedstvo i proširenje. Lidija Pavić-Rogošić, članica Grupe za praćenje zapadnog Balkana EGSO-a, sudjelovala je u raspravi.

Predsjednica EGSO-a Christa Schweng istaknula je veliku važnost koju EGSO pridaje procesu proširenja EU-a na zapadni Balkan: “Zapadni Balkan je dio slagalice koji nedostaje u ambiciji Europske unije – stvaranje ujedinjene i održive Europe, Europe sposobne za budućnost”. Proširenje Europske unije, a posebno širenje njenih demokratskih vrijednosti i pravnih standarda na zapadni Balkan, u interesu je i regije i Europske unije.  Uz to, uvjerena je da bi Europski zeleni plan trebao biti proširen na naše susjedstvo, prateći ekonomske i investicijske planove.

Óliver Várhelyi je, između ostalog, rekao: “Naš je zajednički cilj ojačati demokratska društva u regiji proširenja”. Spomenuo je utjecaj koji je pandemija COVID-19 imala na zapadni Balkan te je trenutni fokus na osiguranju cjepiva regiji što je prije moguće. Predstavio je Ekonomski i investicijski plan Komisije za zapadni Balkan, inicijativu od 9 milijardi eura s dva glavna cilja: pokretanje gospodarskog oporavka te poboljšanje konvergencije regije s Europskom unijom. Ambicija plana je i potaknuti socijalnu koheziju u regiji.

U  raspravi su članovi EGSO-a pokazali svoje uvjerenje da je integracija zapadnobalkanskih partnera u EU geostrateško ulaganje u mir i gospodarski rast.

Na plenarnoj sjednici usvojeno je mišljenja o unaprjeđenju procesa pristupanja – vjerodostojna perspektiva EU-a za zapadni Balkan. U ovom mišljenju, članovi EGSO-a pozdravljaju revidiranu metodologiju proširenja koju je Komisija usvojila 2020. godine kako bi proces učinio “vjerodostojnijim, predvidljivijim i političkim”. Prema ovoj metodologiji, pregovaračka poglavlja bit će organizirana u tematske klastere, a pregovori o svakom klasteru bit će otvoreni u cjelini.

Poveznica na mišljenje:

https://www.eesc.europa.eu/en/our-work/opinions-information-reports/opinions/enhancing-accession-process-credible-eu-perspective-western-balkans

  • Rasprava s Valdisom Dombrovskisem, izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana

Izdvajamo razmatračko mišljenje o Jedinstvenom europskom željezničkom prostoru

Na zahtjev portugalskog predsjedanja Europskom unijom, EGSO je ocijenio postignuća u proteklih 25 godina politike EU-a za željeznicu i izdvojio područja za poboljšanje, iskorištavajući potencijal Europske godine željeznice 2021.

Željeznički sektor još uvijek treba postići napredak na političkoj, regulatornoj i kulturnoj razini, iako je liberalizacija u posljednjih 25 godina učinila puno u smislu otvaranja tržišta i tehničke harmonizacije, no još treba puno postići i u socijalnom i okolišnom području. Ovo je glavna poruka mišljenja, u izradi kojeg je sudjelovala i Lidija Pavić-Rogošić.

Više na sljedećoj poveznici

U prosincu 2020. Europska komisija predstavila je Strategiju održive i pametne mobilnosti koja sadrži plan za stvaranje prometa EU-a zelenim, pametnim, elastičnim i pristupačnim. EGSO priprema mišljenje i o toj Strategiji, a predsjednica radne grupe je direktorica ODRAZ-a.

Sažetak svih mišljenja usvojenih na 559. plenarnoj sjednici dostupna su na engleskom:

https://www.eesc.europa.eu/sites/default/files/files/eesc-2021-01252-00-00-tcd-tra-en.docx

#EESC #EGSO

Pin It on Pinterest

Share This