515. plenarno zasjedanje EGSO-a

25.04.2016 | Novosti iz EGSO-a

Plenarnom zasjedanju 15. i 16. ožujka 2016. prisustvovali su Federica Mogherini, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, i Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo. Odbor je predstavio svoj izvještaj o situaciji s izbjeglicama temeljem posjeta nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Federica Mogherini je poslala snažnu političku poruku, rekavši da su na prvom mjestu ljudi, a tek onda granice. Članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora pljeskom su pokazali slaganje s povjerenicom. Također je navela da se granice štite od neprijatelja, a ne od izbjeglica. Uvodno je naglasila da za europsku vanjsku politiku nisu zadužene samo institucije, nego i drugi akteri, uključujući socijalne partnere i organizacije civilnog društva. 

Najavila je da će uskoro predložiti europsku globalnu strategiju, u kojoj će se sagledati prisustvo EU-a u svijetu te teme vezane za gospodarstvo, energetiku, klimu, ljudska prava, humanitarne aktivnosti i dr. Strategija će uzeti u obzir interese Europljana, temeljeći se na solidarnosti i europskim vrijednostima.

Tijekom zasjedanja, usvojena su sljedeća mišljenja:

  1. Gospodarsko upravljanje/Financijski instrumenti/Oporezivanje: Direktiva o prospektu Vanjsko predstavljanje euro-područja (preuzmi mišljenje); Europski sustav osiguranja depozita; Koraci prema dovršetku EMU-a; Nacionalni odbori za konkurentnost; Gospodarska politika euro-područja 2016.; Program potpore strukturnim reformama;
  2. Unutarnje tržište: Poboljšanje jedinstvenog tržišta;
  3. Pomorska sigurnost: Europska agencija za pomorsku sigurnost;
  4. Sigurnost: Europski program sigurnosti

* Izvještaj s poveznicama na usvojena mišljenja preuzmite ovdje.

Slika: http://www.eesc.europa.eu/

Pin It on Pinterest

Share This