Poziv za podnošenje prijedloga za inovativne projekte u gradovima u vrijednosti od 50 milijuna eura

19.10.2022 | Natječaji

U okviru Europske urbane inicijative (European Urban Initiative) otvoren je poziv za potporu inovacijama u gradovima i njihovim kapacitetima za održiv urbani razvoj u vrijednosti od 50 milijuna eura. Rok za prijavu: 19. siječnja 2023. do 14:00 sati.

Ovim se pozivom savršeno u praksu prenose temeljne vrijednosti Novog europskog Bauhausa – estetika, održivost i uključenost. Njime će se omogućiti provedba druge generacije demonstracijskih projekata Novog europskog Bauhausa nakon prvih šest projekata financiranih u okviru programa Obzor.

 

 

Cilj poziva je pronalaženje projekata koji su pokretači transformacije u gradovima te mogu potaknuti ulaganja i pokretanje drugih projekata u okviru kohezijske politike, u skladu s načelima Novog europskog Bauhausa, a moraju biti povezani sa sljedećim temama:

  • izgradnja i obnova u duhu kružnosti i ugljične neutralnosti
  • očuvanje i preobrazba kulturne baštine
  • prilagodba i preobrazba zgrada za pristupačna stambena rješenja po pristupačnim cijenama
  • obnova gradskih prostora.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) financirat će se 80 % troškova odabranih projekata. Svakom projektu može se dodijeliti do pet milijuna eura. Dio tih sredstava iskoristit će se za prijenos inovativnih rješenja u druge gradove u Europi kako bi imala još veći učinak, posebno u gradovima i regijama kojima je najpotrebnija potpora za prelazak na zelenu budućnost. Dugoročno, gradovi koji će primiti potporu uspostavit će partnerstva s još trima gradovima zainteresiranima za prijenos rješenja, odnosno ponavljanje projekata ili njihovih dijelova. Poziv je otvoren do sredine siječnja 2023.

Novi europski Bauhaus pokrenula je predsjednica Eurospke komisije Ursula von der Leyen u rujnu 2021. On daje kulturnu dimenziju zelenom planu i ubrzava zelenu tranziciju s konkretnim promjenama, koje obuhvaćaju estetske vrijednosti te vrijednosti održivosti i uključenosti.

Europska urbana inicijativa, koja raspolaže s 450 milijuna eura namjenskih sredstava EFRR-a, novi je instrument kojim se podupire urbana dimenzija kohezijske politike u razdoblju 2021. – 2027. Najmanje osam posto sredstava EFRR-a u svakoj državi članici mora se uložiti u prioritete i projekte koje odabiru sami gradovi, a temelje se na njihovim vlastitim strategijama održivog urbanog razvoja. Osim inovacijama, Europska urbana inicijativa nudi potporu kapacitetima svih urbanih područja u cijeloj Europi. Usmjerena je na urbane inovacije, održivost i mogućnost ponavljanja u drugim gradovima, a njome upravljaju Komisija i francuska regija Hauts-de-France. Između ostalog, EUI prikuplja činjenice za oblikovanje politika i razmjenu znanja o održivom urbanom razvoju, među ostalim putem plana EU-a za gradove.

Izvor: ekovjesnik.hr

 

 

Izvor: ekovjesnik.hr

Pin It on Pinterest

Share This