Europske snage solidarnosti: više od 138 milijuna eura za potporu volonterskim aktivnostima mladih u 2022.

29.11.2021 | Natječaji

Europska komisija je objavila poziv na podnošenje prijedloga u okviru Europskih snaga solidarnosti za 2022. Rokovi za podnošenje prijedloga u razdoblju su od 23. veljače do 4. listopada 2022., ovisno o vrsti aktivnosti.

Europske snage solidarnosti program su EU-a za mlade koji se žele uključiti u aktivnosti solidarnosti u raznim područjima, od pomoći osobama u nepovoljnom položaju do angažmana za zdravlje i okoliš u EU-u i šire. U okviru ovog poziva uvodi se i mogućnost sudjelovanja mladih u operacijama humanitarne pomoći diljem svijeta kako bi se poticala solidarnost organizacija i volontera u zemljama Unije s ljudima i zajednicama izvan Unije. 

Program mladima pruža priliku da daju konkretan doprinos društvu te da steknu neprocjenjivo iskustvo i razviju nove vještine. U aktivnostima solidarnosti kojima se rješavaju socijalni problemi mogu sudjelovati mladi u dobi od 18 do 30 godina, odnosno u dobi od 18 do 35 za aktivnosti međunarodne humanitarne pomoći.

Europske snage solidarnosti podupiru političke prioritete EU-a i uključuju organizacije i mlade u projekte za njihovo ostvarenje. Program:

  • promiče uključivost i raznolikost, a cilj mu je svim mladima omogućiti jednak pristup mogućnostima koje nude Europske snage solidarnosti;
  • podupire projekte i aktivnosti usmjerene na zaštitu, očuvanje i poboljšanje prirodnih staništa i okoliša, jačanje svijesti o ekološkoj održivosti i poticanje promjena u ponašanju;
  • pridonosi digitalnoj tranziciji putem projekata i aktivnosti kojima se potiču digitalne vještine i digitalna pismenost te povećava razumijevanje rizika i mogućnosti digitalne tehnologije;
  • potiče mlade da budu aktivni u društvu i postanu pravi pokretači promjena.

Mladi koji žele sudjelovati u aktivnostima Europskih snaga solidarnosti trebaju se registrirati na portalu Europskih snaga solidarnosti na kojem mogu pretraživati organizacije koje provode projekte. Skupine mladih koje su registrirane na portalu Europskih snaga solidarnosti mogu se prijaviti i za financiranje za projekte solidarnosti koje sami vode.

Svako javno ili privatno tijelo može se prijaviti za dodjelu financijskih sredstava za provedbu aktivnosti u okviru Europskih snaga solidarnosti. Takve organizacije moraju dobiti oznaku kvalitete kojom se potvrđuje da mogu provoditi visokokvalitetne aktivnosti solidarnosti u skladu s načelima, ciljevima i zahtjevima programa. Mogu se prijaviti za centralizirane aktivnosti uz pomoć nacionalnih agencija Europskih snaga solidarnosti koje se nalaze u svim državama članicama EU-a i trećim zemljama pridruženima programu ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA).

Izvor: H-alter

 

 

Pin It on Pinterest

Share This