Smanjenje urbanog opterećenja bolestima u Zagrebu kroz politike zaštite okoliša

07.02.2024 | Događanja, Novosti

Savez za zdravlje i okoliš (Health and Environment Alliance, HEAL) poziva predstavnike iz redova donositelja odluka u Zagrebu, uprave i drugih zainteresiranih dionika na poludnevno znanstveno savjetovanje o javnim okolišnim politikama i tome kako smanjiti urbano opterećenje bolestima. Savjetovanje će se održati 13. veljače od 8 do 12.30 u Radićevoj ulici 9 u Zagrebu.

HEAL je dio istraživačkog projekta koji financira EU Urban Burden of Disease Estimation for Policy-making (UBDPolicy), čiji je cilj procijeniti zdravstvene i socioekonomske troškove i dobrobiti kvalitete zraka, buke, nedostatka urbanih zelenih površina, topline i temperature, tjelesne aktivnosti i nejednakosti za gotovo 1000 europskih gradova u EU.

 

Grad Zagreb odabran je kao jedan od 10 gradova za koje će se izraditi detaljna procjena zdravstvenih troškova i dobrobiti, a UBBPolicy sada traži ekspertizu donositelja odluka, administratora i dionika o scenarijima i rezultatima istraživanja.

Dodana vrijednost za donositelje odluka i dionike koji sudjeluju: 

  • Ekskluzivan pristup postojećim i novim podacima koji pokazuju zdravstvene prednosti različitih urbanih okolišnih i prometnih politika, koji se mogu koristiti za komunikaciju s javnošću.
  • Analiza zdravstvenih troškova i koristi koja se može koristiti za izradu i provedbu politika
  • Mogućnost pružanja smjernica istraživačima o tome koji su podaci najpotrebniji za trenutačno i buduće donošenje politika.

Tijekom radionice istražit će se mogući scenarije o zdravlju i dobrobiti koji su relevantni za pripremu ili procjenu trenutnih i budućih politika i strategija u Zagrebu (npr. klimatska neutralnost do 2030., zona niske emisije, i drugi). Primjerice procjena utjecaja na zdravlje xx% povećanja broja biciklista/biciklističke infrastrukture ili bilo koja druga mjera.

Radionica će se održati 13. veljače 2024 od 9.00 – 12.30 u Radićevoj ulici 9, Zagreb, nakon čega slijedi ručak (vegetarijanski i veganski u restoranu OAZA Joyful Kitchen).

PRIJAVA
Sudjelovanje na radionici prijavite OVDJE.

Radni jezik radionice je hrvatski i engleski. Biti će osiguran simultani prijevod Hr-Eng i obratno.

Slobodno proslijedite ovaj poziv dionicima za koje mislite da bi bilo korisno da imaju informaciju o ovoj radionici.

https://ubdpolicy.eu/

 

 

Pin It on Pinterest

Share This