Prvi Festival ponovne uporabe za Svjetski dan zaštite okoliša

23.05.2023 | Događanja, Novosti

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Zelena akcija organizira prvi Festival ponovne uporabe (Reuse Festival) koji će se održati od 5. do 8. lipnja 2023. u Zelenoj akciji, Centru mladih Ribnjak i Centru za kulturu i informiranje Maksimir. Sudjelovanje je besplatno, ali su za neke aktivnosti potrebne prijave.

Festival počinje na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, u Centru mladih Ribnjak, a Zelena akcija, kao koordinatorica mreže Zero Waste Croatia, organizira ga u sklopu projekta Communities go circular. Cilj je osvijestiti građane i građanke o važnosti ponovne uporabe koja štiti okoliš i štedi novac.

 

U sklopu festivala, uz pomoć volontera i volonterki Zelene akcije, moći ćete besplatno popraviti bicikl, manje komade namještaja i elektroničkih aparata, razmijeniti odjeću i obuću, naučiti osnove šivanja i pokrpavanja i izraditi voskomot – višekratnu foliju za pakiranje hrane.

Popravljanje, šivanje, razmjena i druge aktivnosti ponovne uporabe i produljenja životnog vijeka proizvoda važan su element kružne ekonomije. Njen je cilj smanjenje nastanka otpada, borba protiv prekomjerne proizvodnje i konzumerizma i očuvanje ograničenih Zemljinih resursa.

Sudjelovanje u aktivnostima Festivala ponovne uporabe je besplatno. Ali, s obzirom na očekivani velik interes i ograničen broj mjesta, za određene aktivnosti potrebna je prijava do 29. svibnja. Prijaviti se možete na e-mail: marko@zelena-akcija.hr, uz navođenje aktivnosti na koju se prijavljujete.

Program festivala pronađite ovdje.

Izvor: ekovjesnik.hr

 

 

Pin It on Pinterest

Share This