Potpišite peticiju protiv oglašavanja fosilnih goriva

14.12.2021 | Događanja, Novosti

Greenpeace Hrvatska treba pomoć u prikupljanju potpisa za peticiju protiv oglašavanja fosilnih goriva. Riječ je o europskoj građanskoj inicijativi koja, osim Greenpeacea, uključuje još tridesetak europskih udruga. Cilj je u EU zakonski onemogućiti oglašavanje i sponzorstva industrije fosilnih goriva te automobilskih, zrakoplovnih i pomorskih kompanija koje koriste fosilna goriva.

Velike fosilne kompanije već desetljećima znaju kakvu štetu nanose njihove poslovne prakse. Slično kao što duhanske kompanije znaju kakvu štetu uzrokuju njihovi proizvodi. I jedni i drugi su koristili velike marketinške budžete kako bi mogli neometano nastaviti svoj business as usual. S tim da fosilne kompanije to smiju i dan danas, unatoč svim znanstvenim dokazima da je spaljivanje fosilnih goriva prijetnja našem zdravlju i zdravlju planeta.

 

Pozivaju Europsku komisiju da predloži zakonodavni akt:
o zabrani promidžbe fosilnih goriva te promidžbe zračnog, cestovnog i prijevoza plovilima uz upotrebu fosilnih goriva (osim usluga prijevoza od općeg gospodarskog interesa);
o zabrani reklama poduzeća aktivnih na tržištu fosilnih goriva, konkretno poduzeća koja se bave vađenjem, rafiniranjem, opskrbom, distribucijom ili prodajom fosilnih goriva;
o zabrani sponzorstva od strane poduzećâ iz prethodne točke ili uz upotrebu žigova ili komercijalnih naziva koji se upotrebljavaju za fosilna goriva.
Taj bi zakon potpadao pod nadležnost EU-a jer bi se sastojao od regulacije unutarnjeg tržišta u cilju jačanja zaštite potrošača i visoke razine zaštite javnog zdravlja i okoliša. 

Više na: https://act.greenpeace.org/page/85934/petition/1

 

 

Pin It on Pinterest

Share This