Konferencija o budućnosti Europe: Rasprava o tranziciji hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

21.10.2021 | Događanja, Novosti

Na Konferenciji koja će se održati 27. listopada 2021. od 10 do 13 sati, doznat će se zaključci i preporuke osam Panela koje je Uprava za klimatske aktivnosti održala u razdoblju od 20. rujna do 11. listopada, kako bi se čula razmišljanja različitih ciljanih skupina (poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici, mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi) o njihovom pogledu na izazove i mogućnosti za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti

Rezultati panel rasprava su oblikovani u Zaključke i preporuke te su uzeti u obzir rezultati anketa, koje su prethodno provedene zasebno za svaku ciljanu skupinu.

Poslovni sektor ima naročito važnu pokretačku ulogu u tranziciji te će se ovom prigodom dodijeliti
nacionalna nagrade za zaštitu okoliša za 2021.

 

 

Veleposlanici Ujedinjene Kraljevine, Švedske, Njemačke i SAD-a podijelit će iskustvo iz svojih država o
tome kako su ili namjeravaju ubrzati proces prema klimatskoj neutralnosti.

Ovo se događanje održava u okviru Konferencije o budućnosti Europe, što je pokrenula Europska komisija, Vijeće i Parlament kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Hrvatska je podržala Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine. Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova za Hrvatsku su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Rezultati anketnih upitnika i zaključci i preporuke Panela nalaze se na mrežnoj stranici Ministarstva.

Dnevni red

  • 10:00 Pozdravni govori
  • 10:15 Dodjela priznanja i nagrada poslovnom sektoru za dostignuća na području zaštite okoliša u 2021. godini
  • 10:45 Veleposlanstva i iskustva drugih zemalja
  • 11:00 Panel rasprava predstavnici 8 panela će pročitati zaključke i preporuke: poslovni sektor, donositelje odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, mlade, medije, obrazovni sektor, znanstvenike, sindikate, organizacije civilnog društva
  • 12:50 Zaključci i preporuke

Prijenos pratite na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/7ai1TW_d_Uw

 

Pin It on Pinterest

Share This