Europski tjedan regija i gradova

11.10.2021 | Događanja, Novosti

​Europski tjedan regija i gradova (#EURegionsWeek) najveće je događanje posvećeno regionalnoj politici koje se ove godine održava od 10 do 14. listopada. Posljednjih 17 godina na tom se događanju uspješno promiče način na koji regije i gradovi koriste sredstva EU-a za poboljšanje svakodnevnog života građana.

S vremenom je to događanje preraslo u jedinstvenu platformu za komunikaciju i umrežavanje koja okuplja regije i gradove iz cijele Europe, uključujući njihove političke predstavnike, dužnosnike, stručnjake i akademike.

 

 

Početkom listopada više od 9000 sudionika – uključujući preko 1000 govornika iz cijele Europe i šire – okuplja se u Bruxellesu i sudjeluje u programu koji obuhvaća više od 300 radnih sastanaka, izložbi i događanja namijenjenih umrežavanju, a čija je tema razvoj regija i gradova. Program se svake godine prilagođava specifičnim pitanjima koja su na dnevnom redu EU-a. Sudjelovanje je besplatno.

Tko su organizatori?

Europski tjedan regija i gradova zajednički organiziraju Europski odbor regija (OR) i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (GU REGIO). Početkom godine, obično u siječnju, objavljuje se natječaj za izbor partnera. Slijedom natječaja odabire se više od 500 partnera iz cijele Europe: regije i gradovi, uglavnom grupirani u konzorcije sa zajedničkim pitanjima (regionalna partnerstva), poduzeća, financijske institucije, međunarodne udruge ili akademske ustanove. Partneri su obvezni održavati seminare o pitanjima od zajedničkog interesa, koja se često odnose na provedbu europskih strukturnih i investicijskih fondova i drugih programa EU-a.

Kako izgleda program?

Program je osmišljen na temelju glavnog slogana i niza podtema. Radionice ili rasprave organiziraju tri kategorije partnera: 1. regionalna partnerstva koja čine europske regije ili gradovi; 2. partnerske institucije EU-a; te 3. poduzeća, financijske institucije te lokalne i europske udruge. Sudionici i govornici obilaze različita mjesta događanja u Bruxellesu: mjesto/a održavanja konferencija, sjedišta regionalnih partnera, predstavništva država članica i druge moguće lokacije.

Tko sudjeluje?

Publiku posebno zanima regionalna i urbana politika, stoga je uglavnom riječ o službenicima i dužnosnicima na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj i europskoj razini. Prosječan sudionik dolazi iz tijela regionalne ili lokalne vlasti, nije prije sudjelovao u toj manifestaciji te je u Bruxelles doputovao upravo radi nje.

Koji je učinak?

Utjecaj manifestacije sustavno se vrednuje od samog početka. Sudionici su posebno važnim za svoje profesionalno upravljanje sredstvima EU-a istaknuli korisne informacije koje su primili od institucija EU-a te umrežavanje s kolegama iz drugih zemalja. Važnost manifestacije dokazuje i njezin značajan odjek u medijima. Već godinama i do 300 novinara iz tiskanih, radiotelevizijskih i internetskih medija iz cijele Europe dolazi u Bruxelles pratiti ovu manifestaciju.

Posjetite internetske stranice Europskog tjedna regija i gradova za više informacija o tome kako se registrirati kao sudionik > https://europa.eu/regions-and-cities/

Program je dostupan OVDJE

 

 

Pin It on Pinterest

Share This