Priručnik “Kako organizirati savjetovanje s javnošću o pitanjima prometa i kretanja”

Priručnik smo pripremili u okviru projekta CIVITAS ELAN. Jedan od glavnih zadataka projekta bio je uključiti građane u aktivnosti na temu održive mobilnosti u Zagrebu. U priručniku su, osim odabranih europskih primjera i iskustava na temu urbane mobilnosti, prikazani i primjeri uključivanja javnosti u Zagrebu.

Priručnik sadrži smjernice, prijedloge i primjere iz prakse, koji će pomoći u planiranju i provedbi aktivnosti savjetovanja. Pozitivna iskustva dijaloga s građanima i specifičnim dioničkim skupinama u Zagrebu prikazana u ovom priručniku namijenjena su prije svega  prometnim praktičarima te donositeljima odluka. No, može biti koristan svakoj osobi zainteresiranoj za ostvarivanje održive urbane mobilnosti.

U priručniku su, prikazani sljedeći primjeri uključivanja javnosti u Zagrebu:

  • sigurnost u javnom prometu: razgovori s osobama treće životne dobi i radionice o sigurnijem korištenju javnog prijevoza te novog načina elektronskog plaćanja karata
  • kretanje u pojedinim zagrebačkim kvartovima: razgovori s građanima i predstavnicima mjesnih odbora;
  • studija za intermodalni putnički terminal u Zagrebu: savjetovanje sa zainteresiranim građanima i stručnjacima.

Koristi od ovakvog pristupa rješavanju gradskih pitanja koja utječu na kvalitetu života njegovih građana su mnogobrojne te se nadamo da će se dobra praksa uključivanja javnosti nastaviti i proširiti na druge gradove.

Izdavač: ODRAZ, 2012.

Pin It on Pinterest

Share This