Filantropija u zajednicama srednje i istočne Europe

Ideje i uspješni primjeri djelovanja u lokalnim zajednicama.

 

Riječ je o publikaciji koju je 1999. izdala Fondacija Charles Stewart Mott na engleskom jeziku za zajednice u Srednjoj i Istočnoj Europi, a koju je Odraz preveo i prilagodio za hrvatsko čitateljstvo.

Za prijevod ove publikacije smo se odlučili jer je razvoj zajednice na lokalnoj razini jedna od glavnih tema koja se provlači kroz projekte i aktivnosti ODRAZ-a.

To se prvenstveno odnosi na promicanje partnerskih odnosa na lokalnoj razini između raznih skupina i sektora, u cilju stvaranja vrijednosti važnih za cijelu zajednicu. I ovaj priručnik daje praktične upute kako odgovoriti na lokalne izazove.

Publikacija je namijenjena svima koji žele učiti o filantropskim organizacijama lokalne zajednice i njihovoj ulozi u jačanju lokalnih zajednica u Srednjoj/Istočnoj Europi, gdje se razvija nekoliko vrsta ovakvih organizacija. Njihova je svrha jačanje zajednice putem lokalne filantropije. One njeguju odnose s donatorima, izvorima filantropskog kapitala, kojima je stalo do dobrobiti lokalne zajednice. Rade u partnerstvu s drugim lokalnim privatnim, javnim i nevladinim organizacijama kako bi usmjerile lokalne potencijale prema boljitku zajednice.

Tekst objašnjava čime se bave filantropske organizacije lokalne zajednice i kako rade. Opisuje izazove s kojima se susreću lokalne zajednice pri osnivanju takvih organizacija u Srednjoj i Istočnoj Europi, kao i načine na koji im pomažu organizacije za potporu filantropije u zajednici. Također su navedeni primjeri iz prakse.

Izdavač: ODRAZ, 2001.

Pin It on Pinterest

Share This