Povjerenje u lokalnu filantropiju

Cilj projekta bio je jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva u pet slavonskih županija kako bi što kvalitetnije odgovorili na uočene probleme na lokalnoj razini putem promocije i podrške inovativnih oblika lokalnih filantropskih akcija.

Projekt se sastojao od četiri skupine aktivnosti:

1. RAZVOJ INOVATIVNOG MODELA FILANTROPIJE U BARANJI: nakon provedbe studije izvedivosti, osnovat će se nova zaklada u Belom Manastiru koja će brinuti o potrebama mladih bez roditeljske skrbi na području Baranje nakon što napuste udomiteljski sustav. Time će se odgovoriti na potrebe za smještajem, stipendiranjem u svrhu nastavka školovanja te drugih potreba ove osobito ranjive skupine mladih koja se nalazi na području Baranje.

  2. NACIONALNO ISTRAŽIVANJE INDIVIDUALNE I KORPORATIVNE FILANTROPIJE U HRVATSKOJ: Hrvatska je među rijetkim zemljama u regiji koja nije provela nacionalno istraživanje o praksi i trendovima davanja na individualnoj i korporativnoj razini. Ovim istraživanjem ćemo dobiti podatke ne samo o visini sredstava koja se odvajaju u dobrotvorne svrhe, već i o razlozima/motivaciji za davanje te trendovima davanja u Hrvatskoj, pri čemu će se dobiveni podaci moći usporediti s podacima drugih država u regiji i šire.

  3. POTICANJE INDIVIDUALNE FILANTROPIJE – USPOSTAVLJANJE ON-LINE MODULA DAVANJA ZA ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA: cilj ove aktivnosti jest omogućiti organizacijama civilnog društva na području pet slavonskih županija dodatnu mogućnost za prikupljanje sredstava za svoje aktivnosti putem on-line sustava doniranja motivirajući građane na davanje. Prijava projekata u sustav će se provoditi pozivom za iskaz interesa koji će biti otvoren tijekom cijele godine.

  4. POTICANJE KORPORATIVNOG DAVANJA – REGIONALNA NAGRADA ZA FILANTROPA GODINE U KORPORATIVNOM SEKTORU: dosadašnja nagrada Johan Kohlhoffer za filantropa godine za područje Osječko-baranjske županije od 2016. godine će obuhvatiti pet slavonskih županija. Cilj nagrade jest istaknuti značaj korporativnog davanja multisektorskog partnerstva za razvoj lokalne zajednice.

  Ciljne skupine projekta bile su lokalne organizacije civilnog društva, korporativni sektor, lokalne i regionalne vlasti te građani/ke, a korisnici projekta mladi koji izlaze iz sustava udomiteljske skrbi, male, lokalne organizacije civilnog društva, donositelji odluka na lokalnoj razini i opća populacija građana.

  Rezultati projekta:

  #LokalnaFilantropija

  Koordinator projekta: Slagalica – Zaklada za razvoj lokalne zajednice
  Partneri: Projekt građanske demokratske inicijative iz Belog Manastira
  ODRAZ – Održivi razvoj zajednice Zagreb

  Trajanje projekta: 18 mjeseci (19. listopada 2015.-18. svibnja 2017.)
  Financijska podrška:

  Ovaj projekt financirala Europska unija u sklopu grant sheme IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva.
  Za I. komponentu programa IPA ugovorno tijelo je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

  Ovaj projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

  Vrijednost projekta bila je 109.457,22 EUR od čega je 100.000,00 EUR ugovoreno od strane SAFU.

  Pin It on Pinterest

  Share This