U Zagrebu održan međunarodni skup o održivoj urbanoj mobilnosti

18.12.2018 | ODRAZ-ove vijesti

6. prosinca 2018. u prostoru HKD Napretka održan je međunarodni skup o održivoj urbanoj mobilnosti, koji je ODRAZ kao Tajništvo mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE organizirao u suradnji s Gradom Zagrebom, Udrugom gradova u RH i projektom CIVITAS Prosperity. Na skupu je sudjelovalo preko 70 sudionika – prometnih stručnjaka, predstavnika gradova, instituta, fakulteta te relevantnih udruga i poduzeća iz različitih dijelova Hrvatske, BiH, Makedonije i Srbije. U sklopu bogatog programa za članove mreže CIVINET organizirano je studijsko putovanje na kojem su predstavljene aktivnosti i projekti koje Grad Zagreb provodi u području održive urbane mobilnosti.

PANEL RASPRAVA O INTEGRIRANOM PROMETU

Skup je započeo panel raspravom na temu integriranog prometa koja je organizirana u suradnji s Udrugom gradova u RH (nacionalna točka Programa URBACT). U raspravi koju je osmislila i vodila direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić sudjelovali su Ante Klečina iz Varaždinske županije, Vlado Babić iz Grada Ljubljane, Damir Kapuđija iz Integriranog prometa zagrebačkog područja te stručnjakinja za program URBACT za urbanu mobilnost Petra Grgasović.

Ante Klečina iz Varaždinske županije ustvrdio je kako smo u Hrvatskoj još u početnoj fazi razvoja integriranog prijevoza putnika. U prometu u Hrvatskoj dominira individualni prijevoz. Veliki problemi su prometne gužve i zagađenje te neadekvatna prometna infrastruktura. Građani percipiraju probleme tamo gdje ih i nema (tako, primjerice, mnogi odbijaju koristiti posve adekvatnu liniju željeznice Zagreb – Koprivnica). Integrirani prijevoz putnika podrazumijeva integraciju svih vrsta  prometa (vlaka, tramvaja, autobusa, broda….) i izdavanje zajedničke karte za cijeli sustav. Smatra kako se premalo radi na promociji.

Damir Kapuđija iz IPZP-a (Integrirani promet zagrebačkog područja) istaknuo je kako veliki problem predstavlja to što neki hrvatski gradovi i općine uopće ne daju subvencije za javni prijevoz, koji je tako prepušten tržištu, a korisnici ga slabo koriste jer je preskup.

Vlado Babić iz Grada Ljubljane govorio je o sustavu URBANA koji je objedinio javni promet u Ljubljani. Riječ je o jedinstvenoj karti koja vrijedi za žičare, muzeje te prigradski promet.

PREDSTAVLJANJE PRIMJERA IZ PRAKSE

Nakon panel rasprave predstavljeno je nekoliko primjera iz prakse.

Matija Vuger iz zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada predstavio je planove i projekte Grada Zagreba na području održive mobilnosti. U posljednjih 20 godina značajno je proširena pješačka zona, a ona bi se trebala i dalje širiti; tako je, primjerice, područje od početka Masarykove do Palmotićeve predviđeno za pješačku zonu. Novi korisnici javnog gradskog prijevoza privlače se uslugama kao što su besplatan wi-fi u vozilima. Kako bi se demotivirali vozači automobila, cijene parkirališta su povećane, a potiču se usluge carsharinga i carpoolinga.

Marko Ercegović iz Udruge gradova u RH, koja obavlja ulogu Nacionalne URBACT točke, predstavio je URBACT III, europski program za razmjenu i učenje kojim se promiče održivi urbani razvoj. Njegove glavne karakteristike su umrežavanje gradova (važno je da i mali / srednji gradovi mogu učiti jedni od drugih), participativni pristup (suradnja raznih dionika), integrirana rješenja (povezivanje svih razina vlasti od lokalne do državne) te društvene inovacije.

Predrag Brlek je govorio o aktivnostima Grada Koprivnice u projektu CIVITAS Prosperity te predstavio diplomski studij “Održiva mobilnost i logistika” koji je osmišljen u okviru projekta CIVITAS Dynamo te se od 2016. provodi na Sveučilištu Sjever. Predstavio je neke projekte na kojima tamošnji studenti i profesori rade, primjerice, Low-carb, koji ima za cilj smanjenje ugljičnog dioksida u gradovima te istraživanje o utjecaju mjera uvođenja javnih bicikala na održivu mobilnost u odnosu na veličinu grada u RH.

STUDIJSKO PUTOVANJE / Predstavljanje aktivnosti Grada Zagreba

U popodnevnom dijelu programa slušali smo o aktivnostima i projektima koje Grad Zagreb provodi u području održive urbane mobilnosti. Prezentacijski i terenski dio programa osmišljen je u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje i razvoj Grada te članovima mreže CIVINET – Zagreb Padicab-om i Nextbike-om.

Nove koncepte u gradskom prometu kao što su pametna mobilnost, planovi održive urbane mobilnosti (SUMP) i mobilnost kao usluga (MaaS) predstavio  je Marko Slavulj s Fakulteta prometnih znanosti. Petra Grgasović govorila je nešto opširnije o mobilnosti kao usluzi u gradovima budućnosti. Mobilnost kao usluga (Mobility as a Service, MaaS) je koncept koji putnicima nudi osobne pakete multimodalne usluge mobilnosti (carshare, javni prijevoz, taksi, bicikl). Različiti oblici prijevoza kombiniraju se na potpuno integrirani način. Taj se pristup temelji na potrebama korisnika i omogućava im da isplaniraju svoj put iz udobnosti vlastite fotelje, uz par klikova. Kao primjer dobre prakse predstavljena je aplikacija WePark – svojevrsni Airbnb za parkirna mjesta, koji vlasniku nudi mogućnost iznajmiti parkirno mjesto kada je ono slobodno.

Darinka Jug iz Grada Zagreba predstavila je koncept dijeljenja prometa. Posljednjih nekoliko godina, pojedine ulice u centru Zagreba otvorene su za dijeljeni promet, što podrazumijeva limit od vožnje 30 km/h za vozače automobila. Ta je solucija idealna za ceste gdje je prostor ograničen i gdje nema mjesta za gradnju odvojenih biciklističkih staza. 80% biciklističkih prometnica u Nizozemskoj riješeno je dijeljenim prometom. Zbog smanjenja brzine ima manje teških nesreća; svi imaju ista prava i iste odgovornosti, istaknula je.

Na kraju, Emil Kirbiš predstavio je uslugu Zagreb Pedicab, simpatične rikše za turistički razgled grada te podprojekt PediCargo, uslugu prijevoza stvari biciklima. Skup je završio prezentacijom gradskog projekta za razvoj elektro mobilnosti Urban E, kojeg nam je predstavio Vladimir Sabo iz Petrola. Projektom je predviđeno 23 DC i 144 AC novih punionica za električna vozila na području Zagreba.

Sljedeći dan, za sudionike studijskog putovanja organiziran je terenski posjet grada te vožnja Pedicab i Nextbike biciklima. Prije zajedničke vožnje biciklima, Drago Vasilj iz Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša sudionicima je predstavio ELEN-ove punionice za električna vozila koje se nalaze kod zgrade Gradske uprave.

** Prezentacije:

 Dio teksta u članku preuzet je s web stranice Urbact Hrvatska.

 

Pin It on Pinterest

Share This