U Zagrebu održan intezivni jednodnevni trening “Community Placemaking”

30.03.2023 | ODRAZ-ove vijesti

U Zagrebu je 28. ožujka 2023. održan prvi jednodnevni trening o community placemakingu, u sklopu kojeg je 36 sudionika kroz intezivni 6-satni program upoznato s alatima i metodologijom pristupa “placemaking” u kontekstu kreiranja javnih prostora po mjeri građana. Trening je proveo Placemaking Europe uz podršku KLIK – Križevačkog labaratorija inovacija za klimu i ODRAZ-a.

U temu radionice uveli su nas stručnjaci iz Placemaking Europe koji su prikazali kako procesi ‘placemakinga’ pomažu građanima da se njihova mišljenja čuju na način da javno razmijene svoje ideje i prijedloge o tome kako potaknuti učinkovitu lokalnu transformaciju. 

Sudionici su zatim u grupama posjetili nekoliko gradskih lokacija u centru grada te koristeći metodologiju “placegame” predlagali rješenja za odabrane javne prostore.

U nastavku radionice prezentirani su alati i primjeri dobre prakse, nakon čega su održana izlaganja predstavnika lokalnih zajednica koji rade na uređenju javnih prostora misleći prvenstveno o dobrobiti zajednice. Primjere iz Hrvatske predstavili su Sandra Vlašić, koordinatorica uspješnog projekta EUKI Living Streets, Gordana Lalić koja je u Gradu Poreču provela projekt Living Streets te Goran Lampelj iz ODRAZ-a koji je ovom prilikom predstavio planove održive urbane mobilnosti (SUMP) s fokusom na sudjelovanje građana.

Po završetku radionice, polaznici su u grupama raspravljali o tome što kao placemakeri mogu učiniti za dva mjeseca, jednu i pet godina.

Ovaj je trening dio projekta PLACE (Placemaking for Citizen-led Missions in SE Europe) koji u partnerstvu provode Placemaking Europe, Korimako, KLIK i PUSH. Navedene organizacije dio su inicijative Thriving Communities koja nastoji pomoći zajednicama učiniti značajne promjene za stvaranje uspješnih zajednica 21. stoljeća. Održavanje treninga omogućeno je uz podršku Programa Europske Unije „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“.

Pin It on Pinterest

Share This