U Šibeniku održana placemaking radionica

24.07.2023 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

ODRAZ je u suradnji s udrugom Križevački laboratorij inovacija za klimu organizirao placemaking radionicu u Šibeniku 19. srpnja 2023. godine. Radionica je bila sastavni dio ODRAZ-ove ljetne škole, a polaznici su upoznati s pristupom placemakinga, mogućnostima i alatima, istraživali su potencijale mjesta te aktivno sudjelovali u procesu su-kreiranja prostora. Uz pomoć alata Place Game, sudionici su ocijenili odabrano mjesto prema zadanim kriterijima, a potom predlagali praktična rješenja za poboljšanje s ciljem oblikovanja gradskog prostora kvalitetnijeg i ugodnijeg za život.

Placemaking je inovativan pristup koji omogućuje građanima da aktivno doprinesu stvaranju zajednica prilagođenih njihovim potrebama i interesima. Radionica je bila odlična prilika da se građane uključi u proces su-kreiranja mjesta, da potaknu maštu i vizualiziraju grad kakav žele vidjeti u budućnosti. Većina predloženih rješenja fokusirala se na reduciranje automobilskog prometa i povećanje zelenih površina u gradu, što je u skladu s klimatskim politikama Europske unije i strateškom vizijom Grada Šibenika.

Sudionici radionice bili su podijeljeni u pet grupa, a svaka je obrađivala po jednu odabranu lokaciju u Šibeniku. Na tim lokacijama su koristeći metode promatranja i izravnog kontakta s građanima putem upitnika i alata Place Game prikupljali relevantne podatke. Nakon povratka s terena, analizirali su prikupljene podatke i razvili grupnu viziju za svako mjesto te predložili rješenja.

Idejna rješenja sudionika za svaku lokaciju predstavljena uključivala su ozelenjivanje odabranih lokacija sadnjom drveća i grmolikog mediteranskog bilja, postavljanjem uličnog namještaja za povećanje ugodnosti mjesta, naslona na pojedine klupe, smanjenje broja parkirnih mjera i prenamjenu površina u parkove, igrališta, trgove i parklete, izgradnju biciklističkih garaža i prostora za druženje.

Svim rješenjima zajednički ciljevi su revitalizacija i oživljavanje mjesta, uključivanje građana u cjelokupan proces, jačanje susjedstva i povećanje kvalitete života.

Sudionici su predstavili svoja rješenja široj javnosti, uključujući i predstavnike šibenske uprave koji su pokazali interes i obećali da će neke od ideja razmotriti u svojim daljnjim razvojnim planovima. Radionica je uspješno povezala građane s lokalnim tijelima vlasti i potaknula dijalog o mogućnostima daljnjeg održivog urbanog razvoja grada.

Osim toga, radionica je pružila značajan doprinos u jačanju svijesti o placemakingu kao važnom alatu za poboljšanje gradskih prostora, te je inspirirala građane da preuzmu aktivnu ulogu u stvaranju boljeg i održivijeg okoliša za sve.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This