U Šibeniku održan godišnji regionalni skup mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

23.06.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

U prostoru novootvorene Multimedijalne dvorane “Kuća umjetnosti Arsen” u Šibeniku, 18. lipnja 2021. održana je 8. godišnja skupština mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE i okrugli stol „Mjere za održivu urbanu mobilnost u turističkim destinacijama“. Skup je organizirao ODRAZ kao tajništvo Mreže, u suradnji s Gradom Šibenikom. Dan ranije, u prostoru Tvrđave Barone, održani su sastanci novoosnovanog Akademskog odbora mreže te Upravnog i Političkog odbora.

Na skupu, koji je održan u hibridnom obliku, sudjelovalo je 50-ak sudionika, članova Mreže iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije te ostali zainteresirani dionici koji djeluju u području održivog prometa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

  .

  U ime gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, prisutnima se uvodno obratio Petar Mišura, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, istaknuvši u svom govoru kako Grad Šibenik ulaže mnogo truda u mobilnost, promovirajući se istovremeno kao održivi i turistički grad.

  Kao jedan od ključnih projekata grada spomenuo je projekt integirane mobilnosti na području grada Šibenika u sklopu kojeg je izgrađena podzemna garaža i logistički centar „Poljana“, projekt nominiran za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje za 2020. godinu.

  U ime koordinatorice mreže Sanje Jerković,  pristunima se obratio Matija Vuger iz Grada Zagreba

  Službeni program Skupštine započeo je predstavljanjem izvještaja o radu mreže u 2020. koji je prezentirao Marko Stančec iz ODRAZ-a (Tajništvo mreže), istaknuvši kako Mreža trenutno ima 195 članova te je i dalje najaktivnija mreža CIVINET. Zatim je u nastavku direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić predstavila plan aktivnosti mreže u 2021., izmjene Statuta te Političku izjavu mreže za 2021.

  Skupštini mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE predloženo je donošenje sljedećih odluka koje su jednoglasno usvojene:

  Okrugli stol „Mjere za održivu urbanu mobilnost u turističkim destinacijama“

  Program okruglog stola započeo je izlaganjem Šime Erlića iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, koji je  prisutnima prikazao novosti u kohezijskoj politici za JLP(R)S u Hrvatskoj te plan financiranja u programskom razdoblju 2021. – 2027., u kojem su značajna sredstva planirana i za promet. U svom se izlaganju posebno osvrnuo na financiranje projekata održive mobilnosti i turizma.

  U program se online uključila Maja Bakran iz Generalne uprave za mobilnost i promet Europske komisije kako bi predstavila novu europsku Strategiju za održivu i pametnu mobilnost, kojom se postavljaju temelji za zelenu i digitalnu preobrazbu prometnog sustava EU-a i njegovu otpornost na buduće krize.

  U nastavku, sudionici su imali prilike poslušati zanimljive primjere dobre prakse planiranja održive mobilnosti u turističkim područjima, koje su predstavili članovi mreže iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH. Primjeri su bili iz Šibenika, Rogle i Zlatibora, a bilo je riječi i o cikloturizmu na području BiH-a.

  Projekt integrirane mobilnosti na području Grada Šibenika koji je usmjeren na istovremeno rješavanje niza utvrđenih razvojnih izazova iz sektora prometa na području grada, predstavio je Petar Mišura iz šibenske gradske uprave. Aljaž Plevnik iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije prezentirao je plan mobilnosti za turističko područje Rogle, gdje se nalazi jedno od značajnijih skijališta u Sloveniji.

  Srđan Radović iz srpske općine Čajetina govorio je o izazovima izrade Plana održive urbane mobilnosti za turstičku destinaciju Zlatibor, poznato klimatsko lječilište na jugozapadu Srbije, čija je vizija postati prva ekološka općina u Srbiji te područje u potpunosti prilagađeno osobama s invaliditetom. Između ostalog, u Zlatiboru je izgrađena najduža panoramska gondola na svijetu (9km) u vrijednosti od 13 miijuna eura.

  Tijekom okrugog stola, dotaknuli smo se i teme upravljanje parkingom u turističkim destinacijama kroz primjer provedbe europskog projekta Park4Sump, koji je predstavio Aljaž Plevnik.

  Tihomir Dakić iz banjalučkog Centra za životnu sredinu govorio je o važnosti cikloturizma na području BiH, osvrnuvši se na projekt Savske biciklističke rute kao buduće EuroVelo rute. Riječ je o zajedničkom projektu četiri države koje povezuje rijeka Sava od izvora do ušća od Slovenije preko Hrvatske te Bosne i Hercegovine do Srbije u ukupnoj duljini od 945 km.

  Grad Beograd, jedan od finalista nagrade SUMP za 2020. godinu, prigodnim je videom predstavio primjer razvoja urbane mobilnosti na svom području. Naime, Grad Beograd je krajem 2020. usvojio Plan održive urbane mobilnosti, nakon procesa izrade koji je trajao godinu dana. Marko Stojčić iz Grada Beograda video porukom najavio je sljedeće CIVINET-ovo događanje koje će se 30. rujna i 1. listopada 2021. održati u Beogradu, koji je domaćin studijskog putovanja i 6. CIVINET Foruma.

  Na kraju programa održana je prigodna panel rasprava na temu pametne mobilnosti u turističkim destinacijama za postizanje mjera održive urbane mobilnosti u kojoj su sudjelovali Petar Mišura iz Grada Šibenika, Goran Kos iz Instituta za turizam, Klara Danilović iz Stalne konferencije gradova i opština u Srbiji, Predrag Brlek sa Sveučilišta Sjever i Krešmir Dvorski iz Dash Cityja. Panel, tijekom kojeg je kao jedan od najvećih problema istaknuta sezonalnost,  moderirao je Srđan Škunca iz Grada Rijeke.

  Za sudionike je organiziran posjet primjeru dobre prakse održive mobilnosti u sklopu kojeg su sudionici posjetili novu garažu “Poljana” te je upriličen obilazak centra Šibenika uz pratnju turističkog vodiča.

  * Prezentacije sa svih CIVINET-ovih događanja dostupne su u rubrici Multimedija > https://civinet-slohr.eu/hr/multimedija/prezentacije/

  * Galerija slika dostupna je OVDJE.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Pin It on Pinterest

  Share This