U Beogradu održan 6. CIVINET forum i studijsko putovanje za članove mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE

08.10.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Grad Beograd je 30. rujna i 1. listopada 2021. bio domaćin studijskog putovanja za članove mreže za održivu urbanu mobilnost CIVINET Slo-Hr-JIE i 6. CIVINET Foruma. Bogat i raznovrstan program, ove je godine ODRAZ kao Tajništvo mreže organizirao u suradnji s Gradom Beogradom i Stalnom konferencijom gradova i opština u Srbiji. Na skupu se okupilo 60-ak predstavnika gradova i općina, stručnjaka i predstavnika akademske zajednice i civilnog sektora iz šest zemalja, angažiranih oko ideje promocije održive urbane mobilnosti u gradovima. Forumu je prehodilo studijsko putovanje na kojem su predstavljene aktivnosti koje Grad Beograd provodi u području održive urbane mobilnosti.

Studijsko putovanje (30. rujna)

Za grupu od 20 sudionika iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Sj. Makedonije, 30. rujna 2021. organiziran je posjet gradskoj upravi, u sklopu kojeg je Ognjen Todorović iz Sekretarijata za saobraćaj predstavio postignuća Beograda u području održive urbane mobilnosti. Nakon teorijskog dijela, domaćini su za sudionike organizirali terenski obilazak grada električnim autobusom, biciklima i pješice.

6. CIVINET Forum (1. listopada)

U prostoru Skupštine grada Beograda održan je 6. CIVINET Forum, koji je okupio 60-ak predstavnika gradova i općina, stručnjaka i predstavnika akademske zajednice i civilnog sektora iz šest zemalja, angažiranih oko ideje promocije održive urbane mobilnosti u gradovima.

Uvodnim obraćanjem Forum su otvorili gradski urbanist Marko Stojčić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Đorđe Milić i Lidija Pavić-Rogošić iz Tajništva mreže.

Stojčić je ovom prilikom izjavio kako je Gradu Beogradu iskustvo Slovenije poslužilo da vide koja su postignuća, prepreke i problemi u provođenju ideje održive urbane mobilnsti u velikim gradovima. Najviše su ponosni na Plan održive urbane mobilnosti, koji je prije nekoliko mjeseci bio među tri kandidata za osvajanje 9. europske nagrade za SUMP.

U prvom dijelu Foruma prikazani su primjeri dobre prakse iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH na temu primjene mjera održive urbane mobilnosti, a posebna pažnja bila je posvećena osiguranju pristupačnosti u planovima održive urbane mobilnosti.

Prezentacijski dio Foruma započeo je izlaganjem Ognjena Todorovića, načelnika Odjela za urbanu mobilnost Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda, koji je predstavio proces izrade Plana održive urbane mobilnosti Grada Beograda 2030.

Sljedeće izlaganje održao je doc.dr.sc. Vedran Kirinčić s riječkog Tehničkog fakulteta na temu elektrifikacije cestovnog prometa s fokusom na dekarbonizaciju prometa temeljenu na obnovljivim izvorima energije. Elektifikacija cestovnog prometa je ključna za postizanje ciljeva u pogledu dekarbonizacije i energetske sigurnosti, jer cestovni promet čini 25% svih emisija CO2 u EU. Prikazao je konkretne primjere iz Grada Rijeke i otoka Krka.

Aljaž Plevnik iz Urbanističkog instituta Republike Slovenije predstavio je parkirnu politiku u održivoj urbanoj mobilnosti kroz EU projekt Park4SUMP koji se bavi upravljanjem parkirnim politikama u okviru Planova održive urbane mobilnosti  (SUMP) kako bi se SUMP-ovi učinili učinkovitijima u postizanju svojih ciljeva. Između ostalog,  jedan ciljeva projekta je izgradnja kapaciteta lokalnih i drugih prometnih vlasti u njihovoj sposobnosti da upravljaju parkirnim mjerama kao dijelu SUMP -a te se u tu svrhu organizira niz stručnih radionica diljem Europe, uključujući Hrvatsku i Srbiju.

Krešimir Dvorski iz tvrtke Mobility city d.o.o u svom je izlaganju prezentirao dva primjera dobre prakse mikro održive mobilnosti  –  sustav javnih bicikala i električne romobile. Mikromobilnost je samo jedna od karika u lancu rješavanja prometnih problema, smatra Dvorski.

Temu unaprijeđenja pristupačnosti u Novom Sadu predstavili su Valentina Mirović s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i Miodrag Počuč iz novosadske savjetodavne tvrtke ADOMNE. U svom su izlaganju predstavili rezultate prometne studije pod nazivom Primjena koncepta „dizajn za sve“ na javnim prometnim površinama i u javnom prijevozu iz prespektive sigurnosti prometa na ulicama na području Grada Beograda.

Igor Velić iz Udruženja za saobraćajno i urbanističko planiranje Sigurne staze iz Bora, na Forumu je govorio o primjeni GIS-a u urbanoj mobilnosti na primjeru dva projekta – „Staze urbane mobilnosti za grad Bor“ i „Mobilna i web GIS aplikacija za osobe s invaliditetom“. Ovim projektima, Bor je dobio dva GIS softvera koji predstavljaju koristan alat za lokalnu samoupravu i donositelje odluka s ciljem strateškog upravljanja urbanom mobilnošću.

Bojan Alimpić iz JP Infrastruktura Šabac, u svom je izlaganju opisao proces izrade Plana održive urbane mobilnosti grada Šapca, koji je izrađen u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i općinama Srbije“ te je trajao dvije godine.  Istaknuo je kako najviše se mjera i aktivnosti u SUMP-u odnosi na poboljšanje sustava javnog prijevoza, koji na gradskom nivou gotovo da i ne postoji.

Ulogu Transportne zajednice u postizanju pametne i održive mobilnosti na zapadnom Balkanu predstavio je Nedim Begović iz Transportne zajednice, međunarodne organizacije u području mobilnosti i prometa, koju čini EU i šest regionalnih partnera Zapadnog Balkana Glavni cilj Transportne zajednice je integracija prometnih tržišta Zapadnog Balkana u EU. Ovom je prilikom predstavio Strategiju održive i pametne mobilnosti za Zapadni Balkan. Stalni sekretarijat Transportne zajednice podržat će ovaj proces te pomoći regionalnim partnerima.

Posljednje izlganje na Forumu, Plan detaljne regulacije Linijski park u Beogradu predstavila je Milena Solujić iz Urbanističkog zavoda Beograd, istaknuvši kako osnovni cilj izrade Plana predstavlja urbana transformacija željezničke pruge oko Kalemegdana i formiranje linearnog javnog gradskog (zelenog) prostora, koji predstavlja početak realizacije planerskih težnji za povezivanjem grada s rijekom. U svom je izlaganju istaknula kako je ovakav plan, zbog svoje važnosti za grad, morao uključiti suradnju s nadležnim institucijama te drugim važnim dionicima poput udruga, stručnih organizacija i akademske zajednice.

U panel raspravi koja je organizirana u završnici skupa, raspravljalo se o tome na koji način se pristupačnost javnih prostora može unaprijediti izradom i primjenom Planova održive urbane mobilnosti. U panelu, koji je moderirala Klara Danilović iz SKGO-a, sudjelovali su: Jelena Nikolić iz Grada Kruševca, Marko Stančec iz ODRAZ-a (Tajništvo mreže), Nebojša Kalanj iz Grada Koprivnice, Amela Šačirbegović iz Ministarstvo saobraćaja Kanton Sarajevo te Djordje Mojović iz projekta „EU za pristupačne javne ustanove“. 

Sve prezentacije dostupne su na sljedećoj poveznici: https://civinet-slohr.eu/hr/multimedija/prezentacije/

Fotogalerija s događanja dostupna je OVDJE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detaljan program rada pogledajte OVDJE.

Više o aktivnostima mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE pogledajte na sljedećoj poveznici: https://civinet-slohr.eu

Pin It on Pinterest

Share This