Radionice za studente – Prostor i organizacija prometa u Gradu Zagrebu

29.11.2021 | Istaknuto, Novosti, ODRAZ-ove vijesti

Prvi ciklus četverodnevnih radionica za studente započeo je 26. i 27. studenoga 2021. godine. Radionice u organizaciji ODRAZ-a u sklopu projekta “UrbanSTEM – za gradove i zajednice budućnosti” okupile su studente i profesore mentore s Geografskog odsjeka PMF-a, Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta prometnih znanosti i Odsjeka za sociologiju s Filozofskog fakulteta. U interdisciplinarnom okruženju studenti se bave temama prometnog i prostornog planiranja u Zagrebu.

Ciklus četverodnevnih radionica za studente pet fakulteta na temu STEM interdisciplinarnog pristupa razvoju urbane mobilnosti provode se s ciljem pružanja izvaninstitucionalne edukacije i stjecanja znanja u planiranju prostora u urbanim sredinama, odlučivanju te legislativnim i planskim ograničenjima. Naglasak je na temama planiranja prostora i prometa u Gradu Zagrebu kao Gradu u kojem trenutno žive i studiraju.

Prvoga dana u uvodnom djelu profesori mentori održali su prezentacije o tematici urbane mobilnosti i prostornog planiranja s naglaskom na interdisciplinarnom razvoju. Upoznali su studente s programom unapređenja mobilnosti i prometnog sustava Donjeg Grada, metodama prometno-geografske analize u prostornom planiranju, planovima održive urbane mobilnosti, socijalnim aspektima prometa i prometnom marginaliziranošću te participativnim oblikovanjem prostora. Uslijedilo je biranje prostornog problema među grupama koje su potom odredile prostorni obuhvat odabranog područja i prionule analiziranju problematike za ukupno pet lokacija u Zagrebu.

Drugi dan su studenti marljivo nastavili analizirati odabrani prostor, evaluirali su postojeće stanje, određivali glavne probleme i ciljeve za odabrana područja te su na kraju radionice kratkim izlaganjima razmijenili s ostalim grupama postignuti napredak.

Drugi blok radionica očekuje nas 3. i 4. prosinca 2021., a 10. prosinca 2021. sve grupe će imati priliku javno predstaviti svoje radove i idejna rješenja.

 

Više o projektu Urban STEM pogledajte OVDJE

.

Pojekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Društva za oblikovanje održivog razvoja.

    

Pin It on Pinterest

Share This