Primjeri dobre prakse lokaliziranja ciljeva održivog razvoja te važnost njihovog uključivanja u lokalne politike

13.11.2020 | Istaknuto, ODRAZ-ove vijesti

Treća i ujedno posljednja radionica o javnim politikama, načelima i ciljevima održivog razvoja i njihovoj provedbi na lokalnoj razini, održana je online 11. studenog 2020. Na radionici je predstavljeno nekoliko inspirativnih primjera dobre prakse lokaliziranja ciljeva održivog razvoja, a zatim je održana panel rasprava o važnosti i načinima lokaliziranja ciljeva i kako ih uključiti u lokalne politike. Događanje je moderirala Lidija Pavić-Rogošić iz ODRAZ-a.

Sanela Mikulčić iz Energetske zadruge Klik iz Križevaca predstavila je energetsku tranziciju Križevaca prema klimatski neutralnom gradu, putem uključivanja građanskih inicijativa i građana.

Aleksandra Milković iz Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije predstavila je dva izvrsna primjera suradnje s gradovima Petrinjom i Siskom – Inkluzivnu farmu kao pilot projekt u Hrvatskoj za Centar za boravak i neovisno življenje osoba s invaliditetom te Sobu čuda koja je prva soba za terapiju senzorne integracije za djecu i mlade s teškoćama u razvoju i invaliditetom.

  Ranko Milić iz Clustera za eko-društveno-poduzetništvo i razvoj CEDRA Split predstavio je eko-društveno poduzetništvo i inovacije za održivi i regenerativni lokalni razvoj. U nastavku smo saznali nešto više o nekim novim načinima planiranja održivog lokalnog razvoja na primjeru planova održive urbane mobilnosti, o čemu je više govorio Marko Stančec iz ODRAZ-a.

  U drugom dijelu održana je panel rasprava o važnosti i načinima lokaliziranja ciljeva održivog razvoja i kako ih uključiti u lokalne politike. Prije same rasprave, Toni Jerković iz Grada Splita predstavio je nacrt splitskog Lokalnog plana provedbe Agende 2030. za održivi razvoj (https://bit.ly/32xMSJJ).

  Zatim je održana zanimljiva rasprava u kojoj su sudjelovali Radojka Tomašević iz Grada Splita i Petar Mišura iz Grada Šibenika te predstavnici akademske zajednice – Jana Vukić s Odjela za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Tihomir Jukić s Arhitektonskog fakulteta.

  Neki od zaključaka s održane panel rasprave:

  • važno je podizanje svijesti građana i edukacija na svim razinama
  • primjena pristupa “odozgo” i “odozdo”
  • participacija lokalne zajednice kao STALNI PROCES DIJALOGA s građanima
  • svatko od nas može napraviti promjene u svom području djelovanja.

  Prezentacije:

  * Radionicu smo proveli u suradnji s Gradom Splitom u okviru projekta “Oblikovanje fer gradova” – integriranje Agende 2030. čiji je cilj razrada ciljeva i aktivnosti vezanih za UN-ovu Agendu 2030. i provedbu ciljeva održivog razvoja na lokalnoj razini. Više na www.shapingfaircities.eu

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Pin It on Pinterest

  Share This