Održan drugi trening-blok ˝Škola za dobro upravljanje i participativni razvoj˝

11.03.2019 | ODRAZ-ove vijesti

28. veljače i 1. ožujka 2019. u prostoru Zajednice tehničke kulture u Kutini je održan drugi trening-blok programa ˝Škola za dobro upravljanje i participativni razvoj˝, namijenjen predstavnicima udruga i javnog sektora s područja Kutine. Ukupno 25 sudionika upoznalo se s planiranjem lokalnog razvoja, elementima strateškog plana, važnošću procjene potreba u zajednici, oblicima građanske participacije i načinima informiranja građana o radu udruga.

Ovaj trening drugi je od četiri bloka modularnog trening-programa za ključne lokalne dionike o načelima dobrog upravljanja, metodama participativnog planiranja i provedbi planova lokalnog razvoja te analizi javnih politika. Trening je osmislio i proveo ODRAZ, koji u projektu ˝Tik-tak, vrijeme je za kulturu˝ sudjeluje kao partner.

Na početku radionice, sudionike je pozdravio Zdenko Bogadi, predstavnik Zajednice tehničke kulture, u prostoru koje se radionica održavala. Direktorica ODRAZ-a Lidija Pavić-Rogošić, prošla je sa sudionicima teme koje su obrađene tijekom prvog bloka te predstavila ciljeve i program druge radionice. U prvom bloku, sudionici su imali priliku upoznati se s načelima i važnosti održivog razvoja za društvo, načelima dobrog upravljanja te ulogama sektora u lokalnom održivom razvoju, s naglaskom na njihovom doprinosu kulturi.

Tijekom prvog dana sudionici su naučili proces planiranja, razine i vrste planiranja. Međusobno su podijelili mišljenja o trenutnim izazovima strateškog planiranja u Hrvatskoj, a kao najveći izazov istaknuli su nedostatak stručnog i kvalitetnog kadra u nadležnim institucijama te slab odaziv dionika u proces strateškog planiranja zajednice. Sudionici su kroz grupni rad definirali svoju idealnu zajednicu te istaknuli najvažnije vrijednosti koje bi mi kao društvo trebali imati. Za sudionike, najvažnije vrijednosti su suradnja, tolerancija, proaktivnost i odgovornost.

Za sudionike, idealna zajednica je:

  • samoodrživa zajednica odgovornih građana koja promiče obrazovanje i toleranciju, ekološki je osviještena te je usmjerena na kulturu, kreativnost i sport.
  • samoodrživa zajednica koja razborito i učinkovito upravlja, temelji se na partnerstvu, suradnji i solidarnosti te ju čine odmorni, zdravi i sretni pojedinci koji su obrazovani, odgovorni, aktivni, kreativni, uvažavaju jedni druge te rade u korist zajednice.
  • zajednica u kojoj sudionici imaju zajedničke ciljeve, ostvaruju ih odgovorno i solidarno, uvažavajući tuđa mišljenja, a ciljevi zajednice obuhvaćaju sve sfere javnog i privatnog života koji su međusobno povezani, a pri tome i transparentni, kreativni i odgovorni.

Nakon definiranja idealne zajednice, sudionici su naučili o pripremi (prikupljanju podataka) za strateški plan i elementima za analizu zajednice (trendovi koji utječu na zajednicu, uvjeti koji vladaju, problemi i prepreke, glavni uzroci problema te mogućnosti i resursi).

Drugi dan, nastavili smo s vježbom analize problema. Nakon osvrta na prvi dan, Marko Stančec iz ODRAZ-a detaljno je objasnio korake u pripremi strateškog plana. Sudionici su kroz grupni rad definirali najvažnije probleme u društvu, a kao najrelevantniji problem istaknuli su nezaposlenost, a nakon njega slijedi odljev radne snage, nedostatak financijskih sredstava, nedovoljno razvijena komunalna i prometna infrastruktura te nedostatak obrazovnog kadra.

U drugom dijelu drugog dana, Elizabet Gašparov iz ODRAZ-a objasnila je na koji način građani mogu sudjelovati u zajednici te navela primjere dobre prakse koji mogu poslužiti kao ideje za buduće projekte aktivnosti. Zaključeno je da za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka, građani moraju biti informirani o pitanjima te imati i sposobnost i spremnost za korištenje te informacije.

Pin It on Pinterest

Share This