ODRAZ na 15. CIVINET Forumu u Torres Vedrasu

04.10.2017 | ODRAZ-ove vijesti

“Mali gradovi, velike ideje” bila je tema ovogodišnjeg europskog okupljanja gradova i drugih dionika koji se bave održivim gradskim prometom i mobilnošću. Forum je održan od 27. – 29. rujna 2017. u malom gradiću Torres Vedras, jednom od vodećih portugalskih gradova u području održivog urbanog razvoja.

ODRAZ je na ovoj najvećoj europskoj konferenciji posvećenoj održivoj mobilnosti predstavio mrežu CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Europa u sklopu izložbenog sajma na kojem je sudjelovalo preko 30-ak izlagača iz cijele Europe.

Dan prije Foruma, na inicijativu ODRAZ-a, održan je neformalni sastanak svih CIVINET mreža. Na sastanku se razgovaralo o budućim zajedničkim aktivnostima i mogućnostima financiranja. Predstavnici 10 od 11 mreža CIVINET imali su prilike ukratko predstaviti svoj rad i aktivnosti. ODRAZ je tajništvo mreže, Grad Rijeka koordinator. Ispred ODRAZ-a, na konferenciji su sudjelovale Lidija Pavić-Rogošić, Ksenija Vidović Vorberger i Marina Vojković.

Prvi dan Foruma, nekih 400 sudionika je video porukom pozdravila Violeta Bulc, europska povjerenica za promet, te Maja Bakran, zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet. Skup su pozdravili i portugalski ministar u vladi premijera Eduardo Cabita, gradonačelnik Torres Vedrasa Carlos Bernrdes te predsjednik Političkog savjetodavnog odbora CIVITAS-a Steen Moller.

Torres Vedras je posljednjih nekoliko godina naporno radio kako bi stvorio i ponudio pametna i održiva rješenja svojim stanovnicima i ostalim posjetiteljima- istaknuo je gradonačelnik Cabita. Između ostalog, naglašeno je kako se prilikom planiranja mobilnosti, ali i proračuna u gradu treba razgovarati s građanima, lokalnim zajednicama i mjesnom samoupravom. Kako bi se osiguralo sudjelovanje, treba osigurati i instrumente za kvalitetan proces.

Osim o dobroj praksi Torres Vedrasa, čuli smo i prezentaciju o transformaciji danskog Odensea, koji ima nekih 250.000 stanovnika, za što je potrebna politička hrabrost i dugoročni plan koji se korak po korak provodi.

Program konferencije sastojao se od brojnih radionica, prezentacija i terenskih posjeta. Teme o kojima se raspravljalo tijekom tri dana: planovi održive urbane mobilnosti (SUMP), inovativni pristupi prometu i mobilnosti, odlučivanje u digitalnom dobu i alati za prikupljanje podataka, jačanje kapaciteta za stimuliranje aktivne mobilnosti i dr. Sve prezentacije uskoro će biti dostupne na web stranici civitas.eu.

U sklopu programa, drugi dan Foruma dodijeljene su nagrade CIVITAS za postignuća u području urbane mobilnosti. Nagrade su dodijeljene u dvije kategorije. Nagradu “Bold Measure” osvojio je talijanski grad Bologna. Ova nagrada dodjeljuje se gradu koji usvaja odvažan i inovativan pristup koji još uvijek nije široko implementiran te grad pozicionira kao pionira u određenim tematskim kategorijama. Nagradu ‘Transformations’ za značajan prijelaz i napredak prema održivijem i pametnijem gradu kroz integrirani skup mjera mobilnosti osvojio je španjolski grad Murcia.

Osim ODRAZ-a, na konferenciji su sudjelovali članovi mreže – gradovi Zagreb i Ljubljana, Udruga gradova u RH te Urbanistički institut Republike Slovenije.

Na kraju konferencije najavljen je grad domaćin sljedećeg Foruma – sveučilišni grad Umeå u sjevernoj Švedskoj.

Pin It on Pinterest

Share This