Izmjena IPARDA nakon susreta predstavnika LAG-ova s Upravom za poljoprivredu Europske komisije

16.12.2011 | ODRAZ-ove vijesti

Početkom prosinca 2011. skupina predstavnika članova HMRR-a, najvećim dijelom iz LAG-ova i novog ruralnog partnerstva IZVOR, sudjelovala je na petodnevnom studijskom putovanju u Bruxelles i Nizozemsku.

Putovanje su organizirali ODRAZ i HMRR u suradnji s Paulom Kosterinkom, predstavnikom nizozemskog partnera u okviru projekta “Zajedno za održivi razvoj Hrvatske”.

 

 

U Bruxellesu se je skupina susrela s predstavnicima:

Dvoiposatni razgovor s predstavnicima EK, Uprave AGRI, jedinica G1, G4, E3 i Europska mreža za ruralni razvoj – EN RD ocijenjen je najzanimljivijim i najkorisnijim. Sastanak je organizirala Anna Nowak, voditeljica programa za Hrvatsku u Jedinici G4. U uvodnim izlaganjima osvijetljene su predložene promjene politike ruralnog razvoja i LEADER-a u programskom razdoblju 2014.-2020, zadaće koje stoje pred Hrvatskom do i nakon pristupa te djelovanje Europske mreže za ruralni razvoj. Sudionici iz Hrvatske bili su impresionirani susretljivošću predstavnika EK i dobrim poznavanjem prilika u našoj zemlji. Imali su priliku iznijeti svoja mišljenja, očekivanja i bojazni te postaviti pitanja koja su se najvećim dijelom odnosila na uvjete i početak provedbe mjere LEADER.

Hrvatski predstavnici su upozorili na činjenicu da domaća administracija dodatno postrožuje uvjete europskog propisa, a istodobno se ne trudi podržati napore osnovanih LAG-ova i onih u osnutku. Jedinice lokalne samouprave su slabašne, a potencijal LAG-ova u sadašnjim uvjetima ne dolazi do izražaja. Istaknuli su teško udovoljavanje uvjetu da barem jedan član upravnog odbora LAG-a mora biti mlađi od 25 godina. Na reakciju nije trebalo dugo čekati. Pod dojmom susreta s predstavnicima naših ruralnih partnerstva, predstavnici Komisije odlučili su izostaviti zahtjev o mladom članu UO-a LAG-a u novoj izmjeni IPARD-a koja je upravo u tijeku.

Taj će kriterij nadomjestiti puno blaža formulacija o potrebi da se u članstvu osigura zastupljenost različitih dobnih skupina.

Pin It on Pinterest

Share This