Tvoja Europa, tvoje mišljenje (YEYS) – posjet rovinjskoj Strukovnoj školi Eugena Kumičića

16.02.2022 | Novosti iz EGSO-a, ODRAZ-ove vijesti

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) održat će 13. izdanje svog događanja „Tvoja Europa, tvoje mišljenje“ 31. ožujka i 1. travnja 2022. Ovogodišnja tema o kojoj će raspravljati učenici iz cijele Europe je „Istina o lažima. Mladi protiv dezinformacija”. Lidija Pavić-Rogošić, članica EGSO-a posjetila je 14. veljače 2022. rovinjsku školu, kako bi učenike i učenice te nastavnike i nastavnice pripremila za to internetsko događanje.

Tema

Svrha događanja „Istina o lažima. Mladi protiv dezinformacija” je podići svijest o izazovima koje predstavlja dezinformiranje i potaknuti mlade da razmisle o tome kako da razviju svoje vještine i kritičko razmišljanje da bi se borili protiv dezinformacija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nema sumnje da nikad dosad nismo imali toliki pristup informacijama kao mladi danas. Međutim, i količina (dez)informacija također je poprimila neviđene razmjere. Zato će se na događanju YEYS modelirati osmišljavanje i razvijanje kampanje lažnih vijesti te pronalaženje alata i argumenata protiv njih.

Tko sudjeluje  iz Hrvatske

Iz Hrvatske je odabrana Strukovna škola Eugena Kumičića iz Rovinja, koju će predstavljati tri učenika, uz potporu nastavnice Ivane Burić. To su: Damian Bratović, Matea Pavletić i Gabriel Smoljan.

Priprema
Lidija Pavić-Rogošić, članica EGSO-a posjetila je 14. veljače 2022. rovinjsku školu, kako bi učenike i učenice te nastavnike i nastavnice pripremila za to internetsko događanje.

U Multimedijalnom centru Rovinj okupilo se 40-ak učenika i učenica, a ravnatelj Emil Nimčević ih je u uvodnom pozdravnom govoru ukratko upoznao sa svrhom okupljanja.

Lidija Pavić-Rogošić je održala interaktivno predavanje u kojima je predstavila ukratko svrhu osnivanja i postignuća Europske unije, tijela EU-a te Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO). To je bila prilika da se predstave i učenici koji će sudjelovati u YEYS-u, ali i samo događanje.

O dezinformacijama s novinarom Igorom Frankovićem

U nastavku je u predstavljena tema ovogodišnjeg YEYS-a kroz razgovor Lidije Pavić-Rogošić i rovinjskog novinara Igora Frankovića, urednika, direktora i osnivača radija Rovinj FM. Radi se o jednoj od najslušanijih radio postaja u Istri. Kako kaže Igor Franković, programska osnova usmjerena je na promicanje pravih društvenih vrijednosti, jednakosti i solidarnosti pritom ne zanemarujući javno dobro. Značajke programa Rovinj FM-a su, između ostalog, aktualnost, pluralizam, istinitost i neovisnost. U svom radu poštuju profesionalizam, uz istinitost izvještavanja.

Nema sumnje da nikad dosad nismo imali toliki pristup informacijama kao mladi danas. Međutim, i količina (dez)informacija također je poprimila neviđene razmjere. Zato će se na događanju YEYS modelirati osmišljavanje i razvijanje kampanje lažnih vijesti te pronalaženje alata i argumenata protiv njih.

Neke od preporuka sa skupa su:

– Treba voditi računa o tome da se borba protiv dezinformacija ne koristi kao izgovor za ograničavanje javnih sloboda, a osobito slobode izražavanja.

– Važnost unaprjeđenja medijske pismenosti građana te moguć doprinos suradnje organizacija civilnog društva i škola, s obzirom na to da je preduvjet naše demokracije da svi, a posebno najmlađi, mogu razlikovati istinite od lažnih informacija.

– Treba proaktivniji pristup okrenut budućnosti kako bi se uzeli u obzir potencijalni novi načini širenja dezinformacija.

Povećanje količine dezinformacija nije samo posljedica moći društvenih mreža, već je i znak nepovjerenja u službene poruke, npr. tijekom pandemije bolesti COVID-19. „Infodemija” odnosno brzo širenje lažnih, netočnih ili obmanjujućih informacija o pandemiji, ozbiljno ugrožava zdravlje pojedinaca, sustave javnog zdravstva i djelotvorno upravljanje krizama.

S učenicima se razgovaralo i o tome prate li vijesti, načinima na koje razlučuju istinite od lažnih vijesti i sl., a u razgovor su se uključili i nastavnici.

Što dalje

U okviru događanja YEYS sudjelovat će 33 škole, uključujući i rovinjsku Strukovnu školu Eugena Kumičića,  po jedna iz svake od 27 država članica EU-a i pet zemalja kandidatkinja za članstvo u EU-u te europska škola u Bruxellesu. Učenici žrijebom odabranih škola sudjelovat će u raspravama, radionicama i interaktivnim aktivnostima povezanih s temom dezinformacija. Ovo 13. po redu događanje održat će se na daljinu zbog situacije s pandemijom.

U interakciji putem interneta rovinjski učenici će upoznati učenike i učenice iz drugih zemalja s kojima će moći razmijeniti stavove i sastaviti preporuke o temama povezanima s događanjem. To je jedinstvena prilika da se mladi bolje upoznaju s funkcioniranjem EU-a i u multikulturnom okruženju sudjeluju u raspravi.

Radeći u radionicama s malim brojem sudionika i u obliku pregovora i rasprava radi postizanja konsenzusa, nastojat će se podići svijest o načinu na koji se dolazi do društvenih dogovora između skupina koje imaju različite interese.

YEYS će ujedno biti jedno od događanja za mlade u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Učenici i učenice sastavit će preporuke, koje će se proslijediti europskim institucijama i o kojima će se raspravljati na konferencijama diljem Europe tijekom cijele godine. YEYS 2022  je  i jedan od glavnih događaja koji se održavaju tijekom Europske godine mladih 2022.

Više fotografija s događanja možete vidjeti OVDJE.  

#EGSO #EESC #YEYS2022

Pin It on Pinterest

Share This