Prvi sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Čile

13.10.2016 | Novosti iz EGSO-a

Prvi sastanak Zajedničkog savjetodavnog odbora EU-Čile održan je 4. i 5. listopada 2016. u glavnom gradu Čilea, Santijagu. Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a su-predsjedateljica je ovog savjetodavnog tijela. Prvog dana sastanka, 100-tinjak predstavnika čileanskih organizacija civilnog društva, Ministarstva vanjskih poslova i Delegacije EU, kao i velik broj veleposlanika zemalja EU, sudjelovalo je inauguracijskom sastanku.

Prisutne su pozdravili Milenko Skoknic, Generalni direktor za vanjsku politiku Ministarstva vanjskih poslova Čilea i Stella Zervoudaki, veleposlanica EU-a u Čileu. Svečanosti je prisustvovala i Nives Malenica, veleposlanica Hrvatske.

Članovi ZSO EU – Čile imali su priliku predstaviti sebe, organizacije iz kojih dolaze i područja interesa. Lidija Pavić-Rogošić je ukratko objasnila ulogu i aktivnosti Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO).

U svom uvodnom govoru, su-predsjedateljica ZSO-a, Lidija Pavić-Rogošić, izrazila je zadovoljstvo uspostavljanjem ovog Odbora, što će doprinijeti boljoj suradnji i između čileanskog civilnog društva i onog u EU. “Dodatno, uspostavom ZSO-a, ispunjava se i zadnja odredba Ugovora o pridruživanju, sklopljenog između EU i Čilea 2002. U tom smislu, nismo samo uspostavili Odbor, već i izvršili dogovoreno prije 14 godina.

“Bio je to dugi put, ali sam uvjerena da će u budućnosti biti plodonosan proces.”, naglasila je završno su-predsjedateljica.

ZSO ima važne izazove pred sobom i opredijeljen je u davanju svog doprinosa. Najvažniji izazov je modernizacija Ugovora o pridruživanju. Od 2002. kad je potpisan, ugovori su postali obuhvatniji i vrijeme je da se ovaj Ugovor modernizira u skladu s promjenama.

Članovi ZSO-a se vesele novom Ugovoru, koji će produbiti politički dijalog, naročito na multilateralnom planu; poboljšati i proširiti trgovinsku suradnju; što će integrirati pitanja održivog razvoja u sve komponente te unaprijediti našu suradnju kroz nove oblike suradnje, kao npr. trojna suradnja s trećim zemljama. “Nadamo se da ćemo imati priliku dati doprinos  civilnog društva tijekom pregovora.” rekla je Pavić-Rogošić.

Neke od tema na kojima bismo mogli zajedno raditi i gdje bi civilno društvo moglo dati kvalitetan doprinos su: promocija jednakosti, Globalni ciljevi održivog razvoja i klimatske promjene, socijalni i civilni dijalog, harmoniziranje poljoprivrednih standarada, urbani razvoj, strukovno obrazovanje, jednakost spolova, ljudska prava i prava potrošača, kružna ekonomija.

To su teme o kojima bi se moglo razgovarati tijekom sljedećih sastanaka, s tim da će prioritet imati teme za koje će Vijeće za pridruživanje zatražiti mišljenje od ZSO-a, čije smo savjetodavno tijelo.

Tijekom drugog dana sastanka, članove ZSO-a pozdravili su visoki predstavnici Ministarstva vanjskih poslova, Edgardo Riveros, pomoćnik ministra za vanjske poslove i Christian Rehren, direktor za europske poslove. Članovi ZSO-a su zahvalili čileanskoj Vladi i Delegaciji EU-a na stalnoj podršci u procesu osnivanja ZSO-a.

Pravila rada ZZO-a su dogovorena tijekom drugog radnog dana, zajednički plan rada te je definirana i razjašnjena uloga koju će ZSO imati u procesu modernizacije Ugovora o pridruživanju, kao i općenita uloga u odnosima između EU-a i Čilea.

Članovi ZSO-a su potvrdili svoje opredjeljenje za konstruktivnim djelovanjem, koji će doprinijeti jačanju veza i razvoju javnih politika koje su u skladu s interesima organiziranog civilnog društva.

ZSO inače ima 18 članova, devet predstavnika čileanskih organizacija te devet članova EGSO-a, po tri iz svake grupe (udruge poslodavaca, sindikati i organizacije različitih interesa).

Predstavnici čileanskog dijela ZSO-a dolaze iz sljedećih organizacija:

Udruge poslodavaca:

  • CPC, Proizvodna i trgovinska konfederacija, koja okuplja glavne proizvodne grane
  • CONAPYME: Nacionalna konfederacija mikro, malih i srednjih poduzeća Čile
  • CONUPIA: Ujedinjena nacionalna konfederacija mikro, malih i srednjih industrija, obrta i usluga.

Sindikati:

  • sve tri čileanske sindikalne središnjice imaju predstavnike u ZSO-u: CUT (Central Unica de Trabajadores), UNT (Union Nacional de Trabajadores) i CAT (Central Autonoma de Trabajadores).

Organizacije različitih interesa:

  • ACCION: Udruga 55 nevladinih organizacija
  • CONADECUS: Nacionalna udruga potrošača i korisnika Čilea
  • Foro Empresarial Cooperativo: Udruga 12 zadruga iz različitih područja djelovanja.

O sastanku su izvijestili na stranicama čileanskog Ministarstva vanjskih poslova (pogledajte izvještaje ovdje i ovdje) i Delegacije EU u Čileu (pogledajte ovdje).

Sljedeći sastanak će se održati 2017. u Bruxellesu, a dvije teme o kojima ćemo razgovarati i o kojima će svaka strana pripremiti izvještaje, predložit će čileanska stran. Tema koja će svakako biti na dnevnom redu je modernizacija Ugovora između EU-a i Čilea. 

 

Pin It on Pinterest

Share This