Održana konferencija o pomoći i obnovi Ukrajine i njezinoj europskoj perspektivi

20.07.2022 | Novosti iz EGSO-a

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) je 19. srpnja 2022. u Krakowu održao Konferenciju o pomoći i obnovi Ukrajine i njezinoj europskoj perspektivi. Konferencija ima za cilj raspraviti aktivnosti za podršku ljudima koji bježe od rata, sagledati ulogu civilnog društva i započeti rasprave o tome kako bolje podržati rad organizacija civilnog društva sada i u poslijeratnoj budućnosti.

U uvodnom panelu, Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a, pozdravila je preko 100 prisutnih u ime Skupine III. koja predstavlja različite organizacije civilnog društva: “Drago nam je da ovdje imamo predstavnike ukrajinskih organizacija civilnog društva, ali i poljskih koji su uložili ogromne napore da pomognu izbjeglicama.”

 

 

 

 

 

Također je podsjetila da je obnova bila povod na kojem se temeljilo stvaranje EU-a, ali je podsjetila na naša iskustva s ratom i izazovima obnove u Hrvatskoj.
“Radi se o obnovi kuća, cesta, mostova, bolnica, škola i tvornica. Sva materijalna dobra također su središnja infrastruktura za ponovnu izgradnju zajednice. Moramo raditi na tome da rekonstrukcija ne stvara nove nejednakosti i da je u stanju riješiti stare.
Pitanje je kako demokracija funkcionira: svi moraju imati mogućnosti, obrtnici, mala poljoprivredna gospodarstva, marginalizirani ljudi ili oni u riziku od siromaštva. Kohezija zajednice znači jednake mogućnosti za sve.”
Također je napomenula da moramo postaviti cilj ekološke tranzicije, energetske neutralnosti i poštivanja i brigu za okoliš u cjelini.
Više o konferenciji pročitajte OVDJE

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This