Konferencija o budućnosti Europe – klimatska neutralnost

15.11.2021 | Istaknuto, Novosti iz EGSO-a

27. listopada 2021. održana je konferencija o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti, u sklopu Konferencije o budućnosti Europe (CoFoE). Panel s organizacijama civilnog društva MINGOR je organizirao uz podršku ODRAZ-a, a moderatorica je bila Lidija Pavić-Rogošić, koja je ujedno predstavljala i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO). Na skupu je predstavila nalaze iz upitnika i panela s udrugama.

Uprava za klimatske aktivnosti MINGOR-a održala je osam panela u razdoblju od 20. rujna do 11. listopada 2021. Tijekom panela čula su se razmišljanja različitih ciljanih skupina (poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici, mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi) o njihovom pogledu na izazove i mogućnosti za zelenu, pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

 

Panel s organizacijama civilnog društva MINGOR je organizirao uz podršku ODRAZ-a, a moderatorica je bila Lidija Pavić-Rogošić, koja je ujedno predstavljala i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO). Ona je na današnjem skupu predstavila nalaze iz upitnika i panela s udrugama.

Iz anketa i rasprava na panelima vidljivo je da su građani svjesni posljedica klimatskih promjena, spremni su preuzeti odgovornost, no okvir mora dati Vlada, koja treba zajedno sa svim dionicima definirati javne politike, s jasnim ciljevima i mjerama.
Važno je raditi na osvještavanju građana, ali i poslovnog sektora te lokalne samouprave.
Važno je sve educirati o posljedicama klimatskih promjena te načinima adaptacije, uključujući i novinare.
Odgojno-obrazovne institucije i fakulteti trebaju na inovativan način podučavati mlade o niskougljičnoj tranziciji.
Tranzicija će imati pobjednike i gubitnike te treba biti osigurano da bude pravedna, da teret ne snose samo radnici, siromašni i druge ranjive skupine.
Uključivanje javnosti u odlučivanje te međusektorska suradnja javnog, poslovnog, civilnog i akademskog sektora je ključna za postizanje učinka i održivih rezultata.
“Još je puno posla za sve, bez odgađanja i bez generaliziranja. Kritično je, ali nije gotovo.”, čuli smo danas.
Tijekom skupa čuli smo o dobrim primjerima i planovima iz SAD-a, Švedske i Ujedinjenog kraljevstva.
Također su podijeljena priznanja predstavnicima poslovnog sektora za njihov doprinos zaštiti okoliša. Dodijeljena je i nagrada u kategoriji “Zvijezda u usponu” koju je dobila tvrtka Miret koja proizvodi i prekrasne i održive tenisice.

 

Snimak konferencije na Youtube kanalu (panel počinje u 1,28 min; intervencije Lidije Pavić-Rogošič u 2,05 and 2,39 min):
https://www.youtube.com/watch?v=7ai1TW_d_Uw&t=3927s

Više informacija na stranici MINGOR-a, uključujući zaključke sa svih panela:
https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-za-klimatske-aktivnosti-1879/konferencija-o-buducnosti-europe-tranzicija-hrvatske-prema-klimatskoj-neutralnosti/8289

#EGSO #EESC #CoFoE

 

Pin It on Pinterest

Share This