Iskoristi svoj glas – poruka maturantima Srednje škole Mate Balote u Poreču!

09.05.2024 | Novosti iz EGSO-a

„Iskoristi svoj glas“ na izborima za Europski parlament 9. lipnja 2024.! Bila je to poruka maturantima Srednje škole Mate Balote u Poreču tijekom susreta Lidije Pavić Rogošić iz ODRAZ-a i članice Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) s nekih 75-ero mladih.

 

Prof. Davor Ban, školski ambasador EU institucija u suradnji s Lidijom Pavić Rogošić organizirao je 2. svibnja 2024. godine interaktivno predavanje kojim se željelo potaknuti mlade da ostvare svoje pravo glasa i sudjeluju na izborima za Europski parlament.

 

odraz

Nakon otvaranja događanja uz Odu radosti, himne Europske unije, u središtu rasprave bili su demokracija i europski izbori jer je krajnje vrijeme da se mladi Europe više integriraju u društvo i demokratske procese.

Teme o kojima se raspravljalo:

– Institucije EU i njihova uloga

– Što EU čini za mlade i za njihove gradove i regije

– Zašto glasati na EU izborima

– Budućnost ciljeva održivog razvoja nakon europskih izbora

– Što studenti očekuju od EU-a nakon izbora.

Učenici su dobili uvid u važnost sudjelovanja na europskim izborima te saznali više o ulozi Europskog parlamenta u donošenju odluka koje utječu na njihov svakodnevni život. Također su upoznati s ostalim institucijama EU-a, s naglaskom na EGSO.

Istaknuta je povezanost politika EU-a i Globalnih ciljeva održivog razvoja te su predstavljeni ključni dokumenti poput europskog zelenog plana, Pariškog sporazuma i Europskog stupa socijalnih prava.

Učenici su imali priliku saznati više o konkretnim EU inicijativama i projektima koji im nude mogućnosti poboljšanja života i stvaranja održivije budućnosti.

Kako bi zainteresirali i angažirali učenike, na početku su imali kratki kviz s nekoliko pitanja o EU-u na koja su odgovarali putem Mentimetra. Nakon interaktivnog predavanja studenti su u manjim grupama razgovarali o tome:

– što očekuju od EU u budućnosti?

– što mladima treba, koji su im prioriteti?

Na kraju su se putem sli.do izjasnili hoće li izaći na EU izbore.

Što mladi očekuju od EU u budućnosti?

Srednja škola Mate Balota obrazuje učenike u četverogodišnjim programima: gimnazija i jezična gimnazija, ekonomski program i agrotehnika.

U razgovoru s učenicima 4. razreda koji će prvi put imati priliku glasovati, iznijeli su što očekuju od EU-a, koji su im prioriteti i u kojim područjima se žele više angažirati.

Uvodni dio predavanja započeo je interaktivnim upitnikom u alatu Mentimetar, kako bi studenti osvježili svoje znanje o nekim ključnim činjenicama o EU-u. Učenici su uglavnom odgovorili točno, što nažalost nije čest slučaj kod mladih.

Uvod u raspravu bilo je predstavljanje portala “Što Europa čini za mene”. Mladi su zadovoljni što postoji portal koji predstavlja sva područja djelovanja EU-a, a posebno ona na području Istre i ona vezana uz njihov život.

Upoznati su s različitim programima u kojima mogu sudjelovati, a u nekim su već i sudjelovali, npr. Tvoja Europa, tvoje mišljenje!, posjetili su Europski parlament na poziv jednog zastupnika i slično. Izrazili su potrebu za većim sudjelovanjem u ovakvim događanjima, uključujući Erasmus+ u koji do sada nisu bili uključeni.

Na pitanje o planovima za budućnost, većina nije imala konkretnih ideja, iako su izrazili planove za daljnji studij. No, nemaju jasnu sliku gdje se vide u budućnosti.

Govoreći o problemima koje vide u svojoj okolini, dotakli su se pretjeranog turizma, posebno u sezoni, te problema koje turizam nosi. Smatraju da bi se neki turisti trebali ponašati primjerenije i poštivati ​​kraj u koji dolaze.

Dotaknuli su se i problematike otpada koji treba pravilno zbrinjavati i njime gospodariti, uključujući i potrebu većeg broja komunalnih redara koji bi građane i turiste upozoravali na primjereno ponašanje. Od budućnosti u EU-u očekuju veću uključenost mladih u donošenje odluka, dobre mogućnosti za studiranje, a kasnije i za zapošljavanje.

Pomoću sli.do-a dobili smo uvid u njihove stavove o izlasku na EU izbore: njih 54% se izjasnilo da će izaći na izbore, 29% nema namjeru, a 17% još nije odlučilo.

#EUIzbori #IskoristiSvojGlas #EESC #EGSO

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This