EGSO s kosovskim civilnim društvom

04.04.2023 | Novosti iz EGSO-a

Direktorica ODRAZ-a je 29. ožujka u Prištini sudjelovala na sastanku Odbora za praćenje zapadnog Balkana EGSO-a (Europski gospodarski i socijalni odbor) i organizacija civilnog društva Kosova. Održani su i sastanci s predstavnicima Ureda EU-a, ali i predstavnicima javnog sektora.

 

Cilj susreta je bio saslušati stavove o ulozi civilnog društva na Kosovu, čuti zabrinutosti i probleme s kojima se civilno društvo suočava te prenijeti te poruke političkim vlastima Kosova i EU-a.
Sudionike je uvodno pozdravila Arberie Nagavci, ministrica obrazovanja, znanosti i tehnologije.

 

 

 

 

 

 

 

Teme o kojima se razgovaralo:
▶️ 2023.- Europska godina vještina: vještine, obrazovanje i politika za mlade na Kosovu
▶️ Stanje socijalnog dijaloga na Kosovu
▶️ Omogućavanje prostora za rad civilnog sektora na Kosovu.

Sudionici su imali priliku čuti, između ostalog, i stručnjake iz European Training Foundation (ETF), Kosovskog edukacijskog centra, Svjetske banke, ILO-a, Konfederacije nezavisnih  sindikata Kosova, Kosovske gospodarske komore, Kosovske zaklade za civilno društvo te predstavnika udruga i dr.

Bilo je zanimljivo čuti iskustvo nekih udruga, npr. organizacijeTOKA, čiji je fokus na obrazovanju i razvoju mladih. Rade s  djevojkama i mladićima u nepovoljnom položaju kako bi otključali njihov puni potencijal, stekli vještine i kako bi ih motivirali da budu aktivni građani u svojim zajednicama Koriste i dugoročno volontiranje i učenje kroz rad kao snažne platforme koje omogućuju tim mladima da rastu.

Govorili smo o vještinama, ali i pristupu obrazovanju te kako uključiti djecu iz ranjivih skupina društva i dati im jednaku priliku za uspjeh. Dotakli smo se i digitalizacije u obrazovanju, nažalost mnoge škole nemaju internetsku vezu niti potrebnu opremu, ali nema ni dovoljno obučenog nastavničkog kadra. Istaknuta je i važnost cjeloživotno učenja. Istaknuto je i pitanje odljeva mladih koji odlaze u druge europske zemlje.

Zanimljiva je bila i rasprava o prostoru za djelovanje civilnog društva. Civilno društvo je dostiglo određeni razvoj, ali se i dalje suočava s velikim izazovima. Čuli smo i neke od prioriteta Vlade Kosova:
– poboljšanje procesa javnog savjetovanja
– transparentnost i uključivanje ranjivih skupina
– jačanje standarda za pružanje socijalnih usluga, kako bi se osigurala održivost udruga
– razvoj volonterstva.
U pružanju podrške razvoju civilnog društva ugledali su se u okvir koji smo razvili u Hrvatskoj, npr. Savjet za razvoj civilnog društva. Postoji i Strategija za suradnju s civilnim društvom 2019. – 2023.

#EESC #EGSO #ZapadniBalkan #Kosovo

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This