Siromaštvo − Kako zatvoriti jaz između bogatih i siromašnih?

09.12.2021 | Događanja, Novosti

​Zaklada Friedrich-Ebert i Goethe-Institut Kroatien organiziraju 16. prosinca 2021. organiziraju događaj pod nazivom Siromaštvo − Kako zatvoriti jaz između bogatih i siromašnih? U razgovoru s renomiranom hrvatskom novinarkom Ivanom Dragičević, koja se također zalaže za prevladavanje društvene nejednakosti, Julia Friedrichs otkrit će nam koji čimbenici povećavaju jaz između bogatih i siromašnih, u kojoj mjeri to ugrožava koheziju naših europskih društava – i što mi po tom pitanju možemo učiniti.

Najvažnije europske vrijednosti poput demokracije, ljudskih prava i pravne države dugo su vrijedile kao univerzalni ciljevi humanističkog i naprednog razvitka čovječanstva. Te su vrijednosti zadnjih godina pod velikim pritiskom.

 

Moramo li zbog polarizirajućih svjetskih političkih promjena i demografskog razvitka zbog kojega će 2050 godine Europljani činiti svega šest posto svjetske populacije, krenuti u temeljito propitivanje naših glavnih europskih vrijednosti. Možemo li ih sačuvati u Europi ili ih je potrebno nanovo smišljati? Koje obrazovne snage i ideje postoje i na koji način Europa može ostati zajedno i u 21. stoljeću te zadržati svoje temeljne vrijednosti poput slobode, demokracije i solidarnosti. 

Na ovom Laboratoriju demokracije ugostit će njemačku redateljicu i autoricu Juliu Friedrichs.

Julia Friedrichs, rođena je 1979. u Münsterlandu, njezine reportaže, filmovi i publicističke knjige uvijek iznova uspiju potresti njemačku javnost. Svojim bestsellerom „Gestatten: Elite“ (Uzeto za pravo: Elita), novom knjigom „Working Class” (Radnička klasa) ili dokumentarcem „Ungleichland. Wie aus Reichtum Macht wird“ (Zemlja nejednakosti. Kako bogatstvo postane moć) Friedrichs tjera društvo da se dobro promotri u ogledalu, te ukazuje na to da su društvene nepravde strukturno ukorijenjene. Za svoje radove dobila je brojne nagrade, uključujući televizijsku nagradu Grimme.

U razgovoru s renomiranom hrvatskom novinarkom Ivanom Dragičević, koja se također zalaže za prevladavanje društvene nejednakosti, otkrit će nam koji čimbenici povećavaju jaz između bogatih i siromašnih, u kojoj mjeri to ugrožava koheziju naših europskih društava – i što mi po tom pitanju možemo učiniti.

Broj sudionika je ograničen zbog epidemioloških mjera. Sudjelovanje na događaju, moguće je uz predočenje Covid-potvrde.

Razgovor možete pratiti i uživo putem putem facebook stranica Zaklade Friedrich-Ebert Goethe-Instituta Kroatien i putem zooma na sljedećoj poveznici:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_6iLCqKZXRO-la0l292IuuA 

Program

 

 

Pin It on Pinterest

Share This