Naš planet i 17 ciljeva

ODRAZ je preveo i uredio strip pod nazivom Naš planet i 17 ciljeva, edukativni strip o Globalnim ciljevima održivog razvoja, kako bi djeci objasnili važnost očuvanja našeg planeta te učitelje motivirali da uče djecu o odgovornom ponašanju prema drugim ljudima, prirodi i okolišu. Autorica stripa je Margreet de Heer, a izrađen je u sklopu inicijative Stripovi ujedinjuju narode. 

 

U rujnu 2015. godine 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda su usvojile Globalne ciljeve održivog https://www.odraz.hr/projekti/svi-projekti/mreza-civinet-slovenija-hrvatska-jugoistocna-europa/, opredijelivši se u sljedećih 15 godina na djelovanje u sljedećim važnim područjima: iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva, borba protiv nejednakosti i nepravde te klimatskih promjena. Kako bi se to postiglo, definirali su 17 ciljeva, za provedbu kojih su zaduženi svi akteri u društvu.

Inicijativa “Comics Uniting Nations” (Stripovi ujedinjuju narode) je zajedno s Margreet de Heer tiskala strip kako bi promovirali ciljeve među učiteljima i djecom. Objavili su još desetak sličnih stripova koji educiraju ljude iz svakog kutka svijeta o važnosti ostvarenja globalnih ciljeva i time ih potaknu na stvaranje pozitivnih i trajnih promjena u svojim zajednicama i širom svijeta.

ODRAZ – Održivi razvoj zajednice promovira načela održivog razvoja, educira dionike iz različitih dijelova Hrvatske i iz svih sektora o mogućnostima njihove praktične primjene. ODRAZ je prva organizacija u Hrvatskoj koja je objavila brošuru o Globalnim ciljevima održivog razvoja na hrvatskom jeziku. Podržavajući Globalne ciljeve održivog razvoja, ODRAZ je odmah nakon što ih je UN usvojio u rujnu 2015. objavio publikaciju  Novi izazov – Globalni ciljevi održivog razvoja do 2030. s kratkim prikazom tih ciljeva, kako bi informirali građane i zainteresirane dionike u Hrvatskoj o dogovorenom programu za razvoj na svjetskoj razini do 2030.

ODRAZ podržava Globalne ciljeve održivog razvoja te će nastaviti rad na informiranju relevantnih dionika i šire javnosti o ciljevima i Programu UN-a do 2030.

Izdavač: ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, 2018.

Tiskanje I. izdanja je financirao Grad Zagreb.
Tiskanje II. izdanja je financiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Pin It on Pinterest

Share This