Žene u lokalnom razvoju Bosne i Hercegovine

U ovoj su publikaciji predstavljeni rezultati akcijskog istraživanja o statusu i ulozi žena u BiH, njihovom utjecaju na razvoj lokalnih zajednica i stvaranje novih mogućnosti zapošljavanja, provedenog tijekom 2015. u okviru projekta “Žene i održivi razvoj – nove mogućnosti zapošljavanja”.

 

 

Cilj projekta bio je doprinijeti podizanju svijesti žena u Bosni i Hercegovini o potrebi i mogućnostima njihovog doprinosa održivom razvoju te važnosti njihove uloge u društvenom i ekonomskom razvoju zajednice.

U projektu je sudjelovala grupa žena iz Bosne i Hercegovine koje su potaknute na uključivanje i poticanje promjena u svojim zajednicama. Sudjelovanjem u projektu povećale su razinu znanja o načelima održivog lokalnog razvoja i važnosti aktivnog uključivanja u promišljanje i stvaranje prilika za zapošljavanje te su učile iz primjera dobre prakse socijalnih poduzeća i zadruga u Hrvatskoj.

SADRŽAJ PRIRUČNIKA
Uvodni dio publikacije posvećen je prikazu postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira te sadrži kraći prikaz zaključaka prijašnjih istraživanja provedenih na području BiH, a koja obrađuju status žena i ženska ljudska prava. U nastavku su prikazani rezultati provedenog akcijskog istraživanja “Žene u lokalnom razvoju Bosne i Hercegovine” i preporuke za jačanje položaja žena u razvoju zajednice, temeljem rezultata istraživanja. U suradnji s partnerskom organizacijom REDAH, predstavili smo nekoliko primjera dobre prakse ženskog poduzetništva na području BiH.

Nositelj ovog partnerskog projekta je ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, u partnerstvu s Hrvatskom mrežom za ruralni razvoj – HMRR i Udruženjem za ekonomski razvoj REDAH iz Mostara, koje predstavlja Mrežu za ruralni razvoj u BiH.  Projekt je financiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH kroz program Podrške organizacijama civilnog društva u području međunarodne razvojne suradnje iz sredstava Državnog proračuna RH za 2014.

Pin It on Pinterest

Share This