Projekt Human Brain

Projekt Ljudski mozak (eng. Human Brain Project) gradi istraživačku infrastrukturu kako bi se unaprijedila neuroznanost, medicina i računarstvo. To je jedan od četiri vodeća projekta u sklopu ˝Buduća i nova tehnologija˝, najvećeg znanstvenog projekta financiranog od strane Europske unije. ODRAZ sudjeluje kao suradnik i jedan je od 132 pridružena partnera iz 20 zemalja te je zadužen za provedbu ovog procesa u Hrvatskoj.

Umjetna inteligencija će u budućnosti utjecati na veći dio našeg privatnog i poslovnog života. Danas, računalni algoritmi preporučuju koje proizvode kupiti, koju glazbu slušati i kojim rutama putovati.

Tehnologija umjetne inteligencije još uvijek je u ranoj fazi i računala ne mogu razmišljati sama – za sada! Međutim, nema sumnje da će daljnji razvoj umjetne inteligencije promijeniti društvo i život kakav danas poznajemo.

Znanstvenici i stručnjaci upozoravaju da to može imati ozbiljne posljedice ako društvo ne sudjeluje  u raspravi prije nego što razvoj ode predaleko!

Danski odbor za tehnologiju (eng. The Danish Board of Technology Foundation) stvorio je internetsku platformu kojoj možete pristupiti s vašim mobilnim telefonom, tabletom ili računalom, koji će vam pružiti informacije i usput postavljati pitanja. Uz to, za vas je moguće, jednostavno i lako, samostalno voditi sastanak i prikupljati odgovore, u vremenu koje vama najbolje odgovara. Svi odgovori bit će korišteni u istraživačkom projektu The Human Brain Project.

ODRAZ sudjeluje kao suradnik i jedan je od 132 pridružena partnera iz 20 zemalja te je zadužen za provedbu ovog procesa u Hrvatskoj.

* Više o projektu: https://www.humanbrainproject.eu/en/

Pin It on Pinterest

Share This