Naša zajednica naša odgovornost

Priručnik za uspješno organiziranje lokalne zajednice

 

U trenutku u kojem se Hrvatska priprema za ulazak u Europsku uniju i dok se na državnoj razini stvara politički, pravni i institucionalni okvir za neophodne prilagodbe, priručnik Naša zajednica naša odgovornost postaje nužan začin tim procesima. I to na najnižoj, ali možda i najvažnijoj razini: u lokalnim zajednicama u kojima ljudi žive i koje izravno utječu na kvalitetu njihovih života.

 

Ova publikacija sadrži gotovo sve što je neophodno znati kako bi se uspješno organizirao DOBAR život u DOBROJ zajednici. Osim što pred čitatelje prostire osnovne pojmove, tehnike rada i uputstva kako pokrenuti i postići poželjne promjene u lokalnim ili interesnim zajednicama (učenje kroz akciju, organiziranje zajednice, sudjelovanje javnosti, analiza problema u zajednici, procjena potreba, partnerstvo, javno dogovaranje, rad s medijima, praćenje i vrednovanje aktivnosti u zajednici, anketiranje, strategijsklo planiranje), ona je i vrlo dobra “mišancija” suvremenih svjetskih koncepata o radu u zajednici te znanja i iskustava (potkrijepljeno primjerima iz prakse) koje su stjecali aktivisti i organizacije koje su zajednice stvarali, mijenjali i unapređivali kod nas.

PRIRUČNIK JE NAMIJENJEN aktivistima u zajednici koji žele ostvariti promjenu putem društvene akcije, civilnim inicijativama i organizacijama, zaposlenicima u lokalnim samoupravama, socijalnim radnicima i svima onima koji na lokalnoj razini promoviraju važnost društvenih veza, kako bi se u zajednicama mogao, u ozračju prihvaćanja različitosti, postići dogovor među dionicima o smjeru razvoja.

Priručnik Naša zajednica naša odgovornost za rad i osnaživanje zajednica dolazi nam, baš kao i sve iz ODRAZ-ove kuhinje za civilno društvo (Kuharica za udruge, Priručnik za djelotvoran rad lokalnih zajednica i dr.) u pravo vrijeme. Ni prekasno ni prerano.

Vesna Kesić, publicistkinja

Izdavač: ODRAZ, 2004.

Pin It on Pinterest

Share This