UN-ova konferencija o okolišu ‘Stockholm+50’

07.06.2022 | Zanimljivosti

Svjetski dan zaštite okoliša ove je godine obilježen na poseban način – održavanjem konferencije u Stockholmu, točno 50 godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša. Tada je upozoreno na utjecaj ljudskih aktivnosti na planet. Ista upozorenja čula su se i nakon 50 godina.

UN-ova dvodnevna konferencija o okolišu pod nazivom Stockholm+50, započela je 2. lipnja 2022., s fokusom na klimatsku krizu. Na konferenciji je nazočio UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres te brojni čelnici država, ministri te okolišni i klimatski aktivisti.

Na otvaranju konferencije švedski je kralj Carl XVI. Gustaf pozdravio izaslanstva iz cijelog svijeta te se osvrnuo na prvu okolišnu konferenciju iz 1972., koju je nazvao ‘povijesnom’. “Od tada smo prešli dug put. No, želim jasno poručiti: nemamo dodatnih 50 godina za zaokret”, rekao je švedski kralj,  referiravši se na aktualnu klimatsku krizu.

“Ako želimo smanjiti globalno zagrijavanje, idućih nekoliko godina bit će ključno”, dodao je, najavivši time glavno pitanje konferencije – kako ubrzati borbu protiv globalnog zagrijavanja, izumiranja životinjskih i biljnih vrsta te zagađenja.

Pod sloganom “Zdrav planet za prosperitet svih – naša odgovornost i naša prilika”, misija konferencije je bila potaknuti provedbu postojećih klimatskih sporazuma kao što su UN-ovi ciljevi održivog razvoja i Pariški sporazum.

Nije bilo predviđeno donošenje novih konkretnih sporazuma i odluka. “Svijet je već postavio vrlo ambiciozne ciljeve stoga ovaj sastanak neće postaviti nove”, rekla je švedska premijerka Magdalena Andersson.  Umjesto toga, na konferenciji se raspravljalo o načinima što bržeg i učinkovitijeg postizanja postojećih ciljeva.

Na prvoj UN-ovoj okolišnoj konferenciji u Stockholmu 1972. utemeljen je UN-ov Program za okoliš (UN Environment Programme, UNEP), nakon čega su vlade diljem svijeta osnovale ministarstva zaštite okoliša. Od tada su potpisani i brojni globalni sporazumi o zaštiti okoliša i održivom razvoju. No, očito to nije dovoljno i treba se početi konkretno raditi na provedbi tih ciljeva i sporazuma.

Na konferenciji Stockholm+50 doneseno je niz preporuka za ostvarivanje tri načela angažmana:

– Međugeneracijska odgovornost
– Uključivo sudjelovanje i međupovezanost
– Mogućnosti provedbe.

Deset ključnih preporuka poziva, između ostalog, na stavljanje ljudske dobrobiti u središte zdravog planeta i prosperiteta za sve; prepoznavanje i provedba prava na čist, zdrav i održiv okoliš; usvajanje promjena u cijelom sustavu u načinu funkcioniranja našeg trenutnog ekonomskog sustava te ubrzavanje transformacija sektora s velikim utjecajem.

Preporuke su proizašle iz prijedloga država članica, dionika na plenarnom sastanku te s tri liderska dijaloga. Potpuni popis preporuka možete naći na sljedećem linku: https://www.stockholm50.global/resources/stockholm50-agenda-action-renewal-and-trust-outputs-and-outcomes

Pin It on Pinterest

Share This