Posljedice brze mode – gomilanje neprodanih odjevnih predmeta u čileanskoj pustinji

16.11.2021 | Novosti, Zanimljivosti

Brza moda označava stilsku odjeću i obuću masovne proizvodnje, pristupačna je i privlači kupce. Proizvodnja odjeće udvostručila se od 2004. do 2019. prema podatcima humanitarne organizacije Ellen Mc Arthur iz Ujedinjenog Kraljevstva. Također, prosječni potrošač 2014. godine kupio je 60 % više odjeće u odnosu na 2000. godinu.

Neprodana i nenošena odjeća gomila se u pustinji Atacama u Čileu. Procjenjuje se da godišnje tamo dospije 39 tisuća tona odjeće koja se ne uspije prodati u Europi i SAD-u. Slojevi odbačenog tekstila prekrivaju veliku površinu Atacame.

 

Nenošene odjeće sve je više, hrpe iz godine u godinu rastu. Odjevni predmeti mahom su proizvedeni u Kini i Bangladešu, a namijenjeni su bili za američko, europsko i azijsko tržište. Odjevni predmeti koji se ne prodaju na predviđenom tržištu, dovoze se u čileansku luku Iquique kako bi se preprodali u zemljama Latinske Amerike.

AFP (Agenicija France-Presse) prenosi kako oko 59 tisuća tona robe stigne u luku Iquique svake godine, od čega čak 30 tisuća tona robe završi na odlagalištima u pustinji. Bivši zaposlenik u odjelu za uvoz u spomenutoj čileanskoj luci Alex Carreno prenio je kako odjeća stiže „iz cijelog svijeta“. Većina odjeće ne uspije se preprodati pa se odjeća odlaže u pustinju. Odbačena neprodana odjeća sada prekriva cijelo pustinjsko područje u općini Alto Hospicio.

Problem ovakvoga postupanja je u tome što odjeća nije biorazgradiva, a usto sadrži kemijske produkte pa kao takva nije prihvaćena na službenim odlagalištima u čileanskim upravnim jedinicama kako ističe Franklin Zepeda, osnivač tvrtke EcoFibre koja tu odjeću pokušava iskoristiti za izradu izolacijskih ploča. EcoFibre od 2018. godine koristi tekstilni otpad za izradu toplinske i akustične izolacije.

Brza moda, iako pristupačna, izrazito je štetna za okoliš. Modna industrija doprinosi emisiji ugljikovog dioksida od 8 do 10% godišnje prema podatcima UN-a. U 2018. godini je utvrđeno kako ta industrija troši više energije od zrakoplovne i brodarske industrije zajedno! Istraživači pretpostavljaju kako se svake sekunde spali i odveze na odlagalište robe koja količinski odgovara jednom kamionu za odvoz smeća.

Izvor: Insider

 

Pin It on Pinterest

Share This