Prijavite se na CIVINET-ov webinar “Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav”

27.04.2023 | ODRAZ-ove vijesti

Prelazak na dugoročno održiv prometni sustav mora se provesti tako da građani i poduzeća, uključujući industriju i prometni sektor, prihvate cilj smanjenja emisija za 90 % u prometnom sektoru do 2050., kao i načine i sredstva kojima bi se to postiglo. Upravo o tome će biti riječ u prvom ovogodišnjem tematskom webinaru u organizaciji ODRAZ-a, tajništva mreže CIVINET Slovenija-Hrvatska-JIE, u suradnji s Europskim gospodarskim i socijalnim odborom (EGSO). Webinar će se održati 9. svibnja 2023. od 14:00 do 15:45.  Radni jezik webinara je engleski. Rok za prijavu: 8. svibnja do 12 sati.

Švedsko predsjedništvo Vijeća EU-a zatražilo je od Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) razmatračko mišljenje o prijelazu na dugoročno održiv prometni sustav. Švedsko predsjedništvo smatra kako je potrebno ubrzati taj prijelaz, kako bi EU prednjačila u zelenoj tranziciji.

 

Sastaviti mišljenje na temu prijelaza na održive prometne sustave sigurno nije bio lak posao, s obzirom na to da se radi o širokom spektru, koji prokriva područja različitih načina putovanja, energiju i goriva, ali i sve tri dimenzije održivog razvoja – ekonomsku, okolišnu i društvenu.

Lidija Pavić-Rogošić, direktorica ODRAZ-a i članica EGSO-a bila je predsjednica studijske grupe koja je radila na izradi ovog mišljenja te će moderirati ovaj webinar. Stefan Back, izvjestitelj i Mateusz Szymanski, su-izvjestitelj predstavit će ovo mišljenje, s tim da će se posebna pažnja posvetiti i društvenoj dimenziji buduće mobilnosti.

U drugom dijelu će se pažnja staviti na održivu urbanu mobilnost. Pedro Homem de Gouveia iz POLIS-a će govoriti o tome kako NE transformirati urbanu mobilnost i upozoriti na lekcije naučene od europskih predvodnika u urbanoj mobilnosti. Na kraju ćemo čuti dobar primjer planiranja i provedbe mjera za kvalitetniju i zeleniju mobilnost u belgijskom gradu Leuvenu, koji će nam predstaviti Tim Asperges.

Nakon toga slijedi kratka rasprava sa sudionicima i zaključne riječi naših predavača.

PROGRAM možete naći OVDJE.

Webinar je namijenjen članovima mreže CIVINET Slo-Hr-JIE, ali i drugim europskim mrežama CIVINET, prometnim stručnjacima, predstavnicima lokalne i regionalne samouprave i akademskog sektora, predstavnicima prometnih poduzeća, studentima, organizacijama civilnoga društva te ostalim zainteresiranim dionicima.

PRIJAVA

Sudjelovanje na webinaru prijavite najkasnije do ponedjeljka 8. svibnja do 12 sati putem sljedeće poveznice: https://forms.gle/ZpKQ8EBEfTmetSy48

Pristup plaformi Zoom: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZcrdOiprDgpH9Go6OOztJGV-5xOuyEwTHly

Više o aktivnostima mreže CIVINET saznajte ovdje: https://civinet-slohr.eu/
Više o Europskom socijalnom odboru: https://www.eesc.europa.eu/en

Govornici

Stefan Back, direktor Odjela za EU i održiv transport, Konfederacija švedskih transportnih poduzeća, odgovoran za pitanja infrastrukture, klime i energije. Stefan Back ima skoro 40 godina iskustva u prometnoj politici te je bio na nekoliko pozicija u Ministarstvu prometa u Švedskoj, kao i glavni tajnik u Švedskoj međunarodnoj udruzi teretni promet (SIFA).

Član EGSO-a – Europskog gospodarskog i socijalnog odbora od 2010. Bio je izvjestitelj za mnoga važna mišljenja vezana uz promet i klimu, uključujući Prijelaz na dugoročno održiv prometni sustav.

Mateusz Szymanski, ekspert poljskog sindikata NSZZ “Solidarność”. U prošlosti je bio zadužen za koordinaciju tripartitnog socijalnog dijaloga. Trenutno vodi rad Ureda za vanjske poslove.

Član EGSO-a od 2020. Član je Sekcije za promet, energiju, infrastrukturu i informacijsko društvo (TEN) i Sekcije za vanjske odnose (REX), gdje se, između ostalog, bavi pitanjima prometa. Bio je suizvjestitelj za mišljenje Prijelaz na dugoročno održiv prometni sustav.

Pedro Homem de Gouveia viši je voditelj za javne politike i projekte u POLIS-u, vodećoj mreži europskih gradova i regija posvećenih inovacijama u prometu. Koordinira radnim skupinama za upravljanje i integraciju te za sigurnost na cestama. Arhitekt s velikim iskustvom u urbanom upravljanju, sudjelovanju javnosti, strateškom planiranju, univerzalnom dizajnu, javnim prostorima, pristupačnosti za pješake, sigurnosti na ulicama i istraživanjima prilikom dizajniranja (ankete, fokusne grupe, strukturirano promatranje, testiranje korisnika). Više od 20 godina radio na lokalnoj razini, kao strateg, dizajner, trener, konzultant i politički savjetnik. U Lisabonu je razvio  i implementirao Plan pristupačnosti za pješake i pokrenuo proces planiranja Vision Zero.

Tim Asperges je urbanist / stručnjak za urbanu mobilnost. Od 2014. radi kao savjetnik za mobilnost u gradu Leuvenu.

Prije je radio kao savjetnik za urbanu mobilnost u Regiji glavnog grada Bruxellesa, bio je direktor vlastite konzultantske tvrtke, radio je kao nastavnik/istraživač u Institutu za mobilnost Sveučilišta Hasselt i u Mobiel21.

Stručnjak za različite aspekte održive urbane mobilnosti (biciklistička politika, javni prijevoz, politika parkiranja, dijeljena mobilnost, gradska logistika, intermodalnost, pametna mobilnost) u kojoj je veza između prostornog planiranja i prometne politike uvijek ključni element.

.

.

.

Webinar je organiziran kao dio aktivnosti projekta CLIMASUM. Više o projektu CLIMASUM pročitajte OVDJE. Ovaj projekt dio je Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Ministarstva gospodarstva i klimatskih promjena (BMWK).

Pin It on Pinterest

Share This